Johanna Odö (S) kommunstyrelsens ordförande i Norberg och Åsa-Märta Sjöström  (S) kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Odö (S) kommunstyrelsens ordförande i Norberg och Åsa-Märta Sjöström (S) kommunstyrelsens ordförande i Fagersta om vad som har orsaken till att Sverige nu är friförklarat från svinpest. Foto: SVT

Sverige friförklarat från afrikanska svinpesten – jubel i Fagersta och Norberg

Publicerad

Drygt ett år sedan svinpest konstaterades i Fagersta beviljades Sveriges friförklaringsansökan av EU:s veterinärkommitté – beslutet väntas träda i kraft om några dagar.

– Utöver glädje känner vi oerhört stolthet för vi har agerat krockkudde åt hela Sverige, säger Åsa-Märta Sjöström (S), ordförande för Fagerstas kommunstyrelse.

Hundratals jägare la tusentals timmar i skogen i norra Västmanland för att skjuta de vildsvin som befann sig i området där flera grisar dött av den afrikanska svinpesten. Den sista grisen i kärnområdet dödades i slutet av vintern.

I förra veckan godkände unionens veterinärskommitté Sveriges ansökan om att förklaras smittfritt, och det slutgiltigt beslutet tas av i EU:s veterinärskommission, vilket väntas i slutet av den här veckan.

Afrikanska svinpestutbrottet

Inverkan på lokalsamhället

I både Norberg och Fagersta har företagare vittnat om hur restriktioner påverkat deras verksamheter – från skogsindustrin till besöksnäringen.

Restriktionerna som infördes var del av arbetet för att förhindra att smittan spred sig.

– Det arbete som gjorts här har skyddat Sverige, säger Fagerstas kommuns Åsa-Märta Sjöström.

Lärdomar inför liknande utbrott

Under dagens presskonferens berättade Maria Cedersmyg, smitthandläggare på Jordbruksverket, att insatsen ska utvärderas.

– Vi sätter oss inte tillbaka och rullar tummarna nu, vi påbörjar en utvärdering för att bli ständigt bättre inom det här området, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet