Eva Favaro, chef på Vafab miljö, i orange varselväst på Sänkmossens avfallsstation i Fagersta – där man misstänker att svinpestubrottet började.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kostnad kontra risk. Följ med till Sänkmossen och hör Eva Favaro om varför avfallet inte är övertäckt än på svinpestens troliga ”ground zero”. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Ett år efter svinpesten ligger avfallet fortfarande öppet på avfallsstationen i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av afrikansk svinpest tros ha börjat på avfallsstationen Sänkmossen i Fagersta – och hade kunnat få än mer förödande konsekvenser. Men ett år senare saknas fortfarande tak över restavfallet.

– Vi gör löpande kontroller så att skyddsstängslet är intakt, säger Eva Favaro på Vafab miljö.

Runt Sänkmossen sträcker sig nu ett förstärkt staket på 1 700 meter. Det förstärkta bottenpartiet ska hindra vildsvinen från att lyfta upp stängslet med nosen för att ta sig in.

– Även Jordbruksverket har gjort en inspektion, säger Eva Favaro, hållbarhetschef på Vafab miljö.

Afrikanska svinpestutbrottet

Enligt Vafab miljö ska hushållens restavfall i vanliga fall läggas i slutna containrar och köras till Västerås, för förbränning i Mälarenergis panna. Men när SVT besökte Sänkmossen pågick servicearbete i pannan, som gjorde att avfallet låg kvar längre än vanligt.

Risknivå bestämmer prioordningen

Matavfallet har redan tältats in. Det är restavfallet – där dålig källsortering innebär att det även kan finnas mat där – som ska få ett tält. Men inte än.

Efter att skogen runt Fagersta stängslades in sköt jägare ihjäl de sista av vildsvinen i början på året. Den nu låga risken för smitta innebär att en annan station fick företräde.

– Vi har byggt skydd på Gryta i Västerås för där finns det problem med vildsvin, säger Eva Favaro.

Fåglar stjäl mat bland resterna

Att många fåglar stundvis samlas för att leta mat väcker frågan om de kan få tag i smittat kött och sedan tappa bitar i skogen runtomkring.

– Teoretiskt ja, men den risken bedöms som liten, säger Eva Favaro.

I klippet: Följ med till Sänkmossen och hör hur Vafab prioriterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet