Polisen har sedan ett år tillbaka ett nytt verktyg i verktygslådan: drönare – eller UAS – som polisen själva kallar det.
I Västerås finns ett stående beslut som ger polisen möjlighet att få en direktsänd lägesbild via drönare över fyra brottsutsatta områden, och i samband med idrottsevent på Rocklunda.
Enligt Jesper Engström, gruppbefäl på polisen, flyger man oftast i ett brottsförebyggande syfte eller för att lokalisera personer.
Integriteten ska värnas
Polismyndigheten har bedömt att intresset att kamerabevaka de aktuella områdena med UAS väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad.
Kan boende riskera att en polisdrönare står utanför köksfönstret och filmar?
– Nej, absolut inte. Vi har tydliga direktiv hur vi får flyga de här UAS:erna, säger Jesper Engström.
I klippet ovan: Här och så jobbar polisen med övervakning genom drönare.
Lista: Så använder polisen drönare
OM KAMERABEVAKNING MED UAS
• UAS står för unmanned aerial system, vilket är polisens system för obemannade flygfarkoster.
• Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
• Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
• Region Mitt har cirka 40 drönarpiloter, varav cirka 10 finns i Västmanland.
Källa: Polisen