Se klippet där Roy Cassé berättar om Köpingsleken och Anders Pedersen Järnskägg som beordrade den. Foto: Medix Produktion AB

Kampen om Västmanland 1521: Katastrof och död i Köping trots att Gustav Vasas män segrade mot danskarna

Uppdaterad
Publicerad

För exakt 500 år sedan var kriget inte långt borta i Västmanland. Stockholms blodbad hade inträffat hösten innan, och Gustav Vasa hade fått stöd av dalkarlarna i sin armé.

I tre delar återberättar SVT de dramatiska dagarna i Västmanland.

Gustav Vasas här hade precis korsat Dalälven, och danskarna som hade kontrollen över Västerås gjorde sig redo för strid. Vasa styrka delades i två – den större delen skulle anfalla Västerås från norr och den mindre från väst.

– Peder Uggla ledde den mindre styrkan, som var ett bondeuppbåd som bestod av bönder från västra Västmanland och bergsmän, säger Roy Cassé, museichef på Köpings museum

Kampen om Västmanland 1521

Den 25 april 1521 mötte de danska förstärkningar från Örebro i Köping. Efter en kort strid drevs danskarna ut ur staden. I stället för att förfölja danskarna valde svenskarna att stanna i Köping. Det här var upptakten till det som komma att kallas Köpingsleken.

– Bondesoldaterna firade förstås – öppnade alla öltunnor och söp sig redlösa, säger Roy Cassé.

Men danskarna, med Anders Pedersen Järnskägg i spetsen, skulle snart komma tillbaka...

I klippet får du höra vad som följde under de dramatiska dagarna i Västmanland för 500 år sedan. Det här är är del 1 av 3.

Roy Cassé är museichef på Köpings museum. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Västmanland 1521

Mer i ämnet