Hör joursjuksköterskan Nina Landelius berätta vad man ska hålla utkik efter. Foto: Jenny Berggren/SVT design

Fingrar, tår och kinder – här är kroppsdelarna vi lättast förfryser

Uppdaterad
Publicerad

Det behöver inte vara smällkallt och -25 grader för att kroppen ska skadas i kylan. När det blir lite fuktigt och blåsigt, ökar risken att förfrysa sig.

– När det är torrt kallt är det kanske mindre farligt än när det blir den här fuktiga kylan. Blött och kallt ihop är ju värre, säger Nina Landelius, sjuksköterska på Jourmottagningen i Västerås.

Efter en tid med ett antal minusgrader, och den riktigt skarpa kylan i veckan, ser temperaturerna ut att kunna stiga något i Västmanland framöver.

Men det innebär inte att rätt klädsel får mindre betydelse eller att man inte behöver vara vaksam på köldens påverkan.

Fingrar, fötter, näsa, kinder och öron är kroppsdelar som utsätts mycket för kylan när vi är ute, inte minst hos barn.

– Det är ju ingen som får köldskador av att gå på stan liksom, men om man ska ge sig ut länge och inte har någon möjlighet att komma inomhus för att värma sig, då ska man vara vaksam och försiktig, säger Nina Landelius.

I klippet tipsar hon att hålla utkik bland annat efter färgförändringar i huden.

”Om man fryser gör det bara ont och man vill åka hem” så säger 11-åriga Sara Rasouli. I klippet ovan berättar också 6-åriga Kian Malik hur han klätt sig för att inte frysa ute vid skridskorinken. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så kan du upptäcka – och värma – köldskador:

Titta efter vita fläckar på kinder, näsa och öron. Rör på fingrar och tår för att kontrollera att känseln är kvar.

En köldskada bör värmas upp omedelbart, annars kan skadan bli allvarlig.

Det bästa är att värma hud mot hud. Till exempel en varm hand mot en förfrusen kind, frusna fingrar i armhålorna och förfrusna tår mot någon annans mage eller armhhåla.

Fortsätt tills vanlig färg och känsel kommit tillbaka, även om det gör ont. Skynda inte på uppvärmningen, till exempel med något upphettat föremål. Då kan huden skadas. Massera inte.

Djupa köldskador bör bara värmas om den skadade kroppsdelen kan hållas varm tills du får vård. Skadan kan bli värre om kroppsdelen tinas upp och sedan blir kall igen.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.