Tre ungdomar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skinnskattebergsstudenterna Hanna Watwill, Elias Axfors och Felix Svan är tre av många unga som är stressade över sin ekonomiska situation. Foto: Iris Tiitto/SVT

Mer än varannan ungdom är stressad över sin ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Hyra, mat och kläder. Och på det ett och annat nöje. Ungas pengar ska räcka till mycket. För mycket? Ny rapport visar att mer än varannan ung stressas över sin ekonomiska situation.

Fler än sex av tio unga uppger att de känner stress över sin ekonomi minst en gång i veckan. Detta enligt Ungdomsbarometerns generationsrapport 2024 som bygger på intervjuer med 15 000 ungdomar mellan 15 och 24 år.

– Det ena är lågkonjunkturen som gör att många känner sig tvungna att agera mer ekonomiskt medvetet. Det andra är en statusaspekt där fler unga vill uppfattas som framgångsrika, självständiga och rika, säger Jessica Åkerström, analyschef på Ungdomsbarometern, i ett pressmeddelande.

Ungdomsbarometern

Svårt att få studiebidraget att räcka

Hanna Watwill, som studerar på skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg, känner ofta oro inför att pengarna inte räcker till.

– Det är tufft. Priserna har ökat och det är svårt att få studiebidraget att räcka till, säger hon.

I klippet: Tre unga i Skinnskatteberg – ”Så ofta känner vi ekonomiångest”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet