En man med blont hår och skjorta står i vad som ser ut att vara en liten matbutik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Rickard Salzmann från Västerås stadsmission hur hjälpbehoven ser ut och varför det kan vara tuffare för barnfamiljer just under sommaren. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Fler tvingas söka mathjälp hos Västerås stadsmission – hälften barnfamiljer

Publicerad

Sommaren är en tuff tid för personer som lever i ekonomisk utsatthet. Hos Västerås stadsmission ser man en ökning i år jämfört med tidigare, inte minst på deras matcentral dit många barnfamiljer kommer för att få hjälp.

– Vi upplever att det är fler med åren som söker hjälp hos oss. Jämfört med ett år tillbaka ser vi en ökning med 10-20 procent i alla våra verksamheter, säger Rickard Salzmann, insamlings- och kommunikationschef på Västerås stadsmission.

För två och ett halvt år sedan startade de matcentralen, där personer i ekonomisk utsatthet kan få komma och hämta matkassar.

– Här har vi 230-250 hushåll i veckan som kommer, och då är hälften av dem barnfamiljer, berättar han.

Just på matcentralen ser man ingen ökning sedan förra året, men det beror på att man har satt en gräns för hur många man klarar att hjälpa varje vecka.

– Men behovet ser ju ut att öka, och vi skulle både vilja, och kunna – med rätt typ av resurser – hjälpa fler, säger han.

Kan drabba vem som helst

Till stadsmissionen kommer numera också människor som tidigare inte behövt söka hjälp.

– Jag tror det finns en bild av att stadsmissionen möter vad man i folkmun kallar för hemlösa, uteliggare eller missbrukare, säger Rickard Salzmann.

Men i dag kan ekonomisk utsatthet drabba vem som helst.

– Man kanske fick det tufft under pandemin och fick börja ta från sparkontot. Sedan kom krig, höga mat- och bensinpriser, och till slut finns sparkontot inte kvar. Det kan också vara personer som genomgått en separation. Utgifterna är lika stora efteråt, men inkomsterna har halverats och man får helt enkelt inte ihop det, förklarar han.

Mättar inte bara magen

Den som är i behov av hjälp får gå till diakonen i sin församling, som bedömer om man ska ha rätt till hjälp.

– Då får de beskriva sin situation, hur många barn de har och i vilka åldrar, och så vet vi vad vi ska packa i kassarna som vi delar ut, förklarar han.

Maten de delar ut har donerats av grossister, livsmedelsbutiker och producenter för att undvika matsvinn.

Mat är en central del i många av stadsmissionens verksamheter.

– Jag skulle säga att mat är det första man söker hjälp med. Men att få mathjälp mättar inte bara magen. Det gör kanske också att man till exempel får råd med en present så att barnet kan gå på barnkalas, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.