Händer som ger spruta och en kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska man vaccinera sig mot vattkoppor? Sjuksköterskan Maria Nordin svarar på frågor om vattkoppsvaccinet. Foto: Nina König/SVT

Fler vill vaccinera barn mot vattkoppor – trots kostnaderna

Publicerad

Folkhälsomyndigheten utreder om vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, men utredningen drar ut på tiden.

Att det finns ett stort intresse för vaccinet märker Maria Nordin på vaccinmottagningen Din Hälsa i Västerås.

– Det är många som ringer till oss och frågar om just vattkoppsvaccin, säger hon.

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som kan vara väldigt obehaglig, framförallt när man är äldre.

– Om man är vuxen och inte har haft vattkoppor och inte är vaccinerad, då lever man farligt, för man kan bli riktigt sjuk i vattkoppor som vuxen, säger Maria Nordin.

Så mycket kostar vaccinet mot vattkoppor

Idag går det bara att vaccinera sig privat mot vattkoppor, eftersom vaccinet ännu inte ingår i något vaccinationsprogram. Vattkoppsvaccin kostar i nuläget mellan 725 och 820 kronor per dos i Västerås.

Maria Nordin tycker därför att det är bra att Folkhälsomyndigheten utreder möjligheten att införa vattkoppsvaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

– Det är många föräldrar som inte har råd att vaccinera sina barn mot vattkoppor och då blir det en klasskillnad och så ska det inte vara i samhället idag, säger hon.

Men Folkhälsomyndighetens utredning, som skulle ha varit färdig vid årsskiftet, har dragit ut på tiden och än så länge är det osäkert när myndigheten kommer att fatta sitt beslut.

Hur bra skyddar vaccinet? Hör sjuksköterskan Maria Nordin svara på tre frågor om att vaccinera sig mot vattkoppor.

Hur vet man att det är vattkoppor?

Vattkoppor är en mycket smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus.

Det brukar ta mellan tio och tjugo dygn innan de första symtomen märks.

Det är vanligt med feber, huvudvärk, trötthet och vätskefyllda blåsor som kliar. En del får bara enstaka blåsor. Andra får blåsor över hela kroppen.

Symtomen är ofta besvärligare ju äldre du är. Sjukdomen brukar läka av sig själv. Efteråt finns viruset kvar i kroppen och kan ibland orsaka bältros.

De allra flesta får bara vattkoppor en gång.

Huden kan bli infekterad av att bakterier komma in i blåsorna.

Ovanliga komplikationer

Vattkoppor kan ibland orsaka lunginflammation. Det är vanligast hos vuxna.

Det är mycket ovanligt, men vattkoppor vid mycket nedsatt immunförsvar kan leda till hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. De flesta blir friska utan komplikationer.

Så smittar vattkoppor

Viruset sprids genom utandningsluften och hudkontakt.

Vattkoppor smittar mest från några dagar innan utslagen visar sig till ungefär sex dagar efter att de har börjat synas. Men det kan smitta tills alla vattkoppor har torkat in och blivit sårskorpor.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.