Se inslaget när Lucas och de andra besökshundarna gör tricks med de boende på äldreboendet. Foto: SVT

Allt fler kommuner anställer vårdhundar

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med hundar i vården och även inom skolan fortsätter att öka, enligt en ny sammanställning. SVT var med på Strandgårdens äldreboende i Kolbäck, när fyra nya besökshundar var där för att göra sina examensprov.

– Nej, nu äter du upp allt godis! skrattar Sune, en av de boende på Strandgården i Kolbäck när blivande besökshunden Lucas lägger huvudet i hans knä och smaskar i sig av godsakerna i asken.

Lucas, Izzi, Hili och Azlan är fyra hundar som tillsammans med sina ägare gått utbildning för att bli diplomerade så kallade besökshundar.

Testas ordentligt

Under ett par timmar ska de och deras ägare visa prov på en hel del färdigheter, inför examinatorn och i samspel med några av de boende på äldreboendet som ställt upp som testpersoner.

– De ska visa att de kan samspela med de boende, ta godis fint eftersom många äldre är väldigt känsliga i huden, sitta nära och göra lite tricks. Helt enkelt samarbeta med de boende på ett bra sätt, säger instruktören Nina Josefsson på Svenska Terapihundskolan och examinator för dagens prov.

– Ja, hon tog alla fyra! Det kan inte ha tagit många sekunder det där, skrattar Siv från boendet när hunden Izzi letar godisbitar gömda under pjäserna i ett stort träspel.

Hundarna blir fler

Enligt en ny kartläggning från Djurbranschens yrkesnämnd har trenden med sociala tjänstehundar, som besökshundar, vårdhundar, terapihundar och så vidare fortsatt att öka.

Från att ha varit i princip okända begrepp för fem år sedan har idag ett åttiotal kommuner i landet anställda vårdhundsteam, och flera kommunala och privata verksamheter har anlitade hundar.

– Tidigare var det lättast att komma in på äldreboenden men nu ser vi att även skolor, bibliotek, gruppboenden och annan LSS-verksamhet börjar använda sig av utbildade hundar, säger Nina Josefsson.

Allergier och hundrädsla

Sedan ett par år tillbaka finns också riktlinjer från Socialstyrelsen, som utarbetats av flera statliga myndigheter som Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten, för hur hundar ska användas inom vård och omsorg med tanke på bland annat säkerhet, allergier, smittskydd och hundrädsla.

– Det tror jag har bidragit mycket till ökningen. Och att man har fått upp ögonen för sociala tjänstehundar även i Sverige, i andra länder är det redan jättevanligt, säger Nina Josefsson.

Godkända

Någon exakt siffra på hur många hundratals hundar som idag används som resurs i arbete med människor finns inte.

Men efter några svettiga timmar inför examinatorn kan nu Lucas, Izzi, Azlan och Hili och deras ägare titulera sig diplomerade besökshundsteam.

Hundägarna drar alla en lättnadens suck när de gemensamt får beskedet.

– Ja, det var nervöst! Men det gjorde vi bra, eller hur Lucas? säger Kristina Keller till sin fyrbenta kollega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.