Nationaldagen på Djäkneberget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag försökte med min väska, men det gick inte”. Hör besökarnas egna ord om nationaldagsfirandet och väskförbudet på Djäkneberget. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Flera fick vända med väskorna när nationaldagen firades i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som ville fira Sveriges nationaldag på torsdagen. Men väskförbudet gjorde så att många fick stå utanför den inhägnade gräsmattan och titta på firandet från distans.

– Jag tycker att det är tråkigt att det ska behöva vara så, säger Yvonne Jansson, som tog plats på berget intill parken.

Bakgrunden till väskförbudet är den höjda terrorhotsnivån nationellt, som Polismyndigheten beslutade om i fjol.

För att hålla koll på vilka som kom in på området hade Västerås stad satt upp staket runt gräsmattan, med fyra ingångar där vakter kontrollerade så att inga väskor kom in på området.

”Jag försökte med min väska, men det gick inte”. Hör besökarnas egna ord om nationaldagsfirandet och väskförbudet på Djäkneberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationaldagen

Mer i ämnet