Lättnaderna, som gäller från onsdagen, kommer efter att SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, gjort en ny riskvärdering.
Hela det så kallade kärnområdet mellan Fagersta och Norberg har tre gånger sökts igenom. Det finns inga tecken på pågående smittspridning, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att vi inte ska ha kraftigare restriktioner än vad bekämpningen av smittan kräver. Med lättnaderna i dag minskar de negativa konsekvenserna för skogsnäring och lantbruk samt för tävlings- och träningsverksamhet, säger Johannes Van den Weghe från Jordbruksverket i pressmeddelandet.
Stängslet kvar tills vidare
– Nu är vi nästan i mål och för att ytterligare minska risken är det viktigt att hålla kärnområdet fritt från vildsvin över sommaren, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA, och påminner allmänheten om att rapportera in eventuella nya fynd av döda vildsvin.
Stängslet runt kärnområdet kommer vara kvar och grindarna till stängslet ska hållas stängda, skriver Jordbruksverket.
Om ingen ny smittspridning sker kan Sverige formellt vara fritt från afrikansk svinpest i oktober. Först då kan samtliga restriktioner hävas, enligt Jordbruksverket.
60 sekunder: Svinpesten i Fagersta – detta har hänt
det här gäller från 5 juni
• Allt skogsbruk tillåts i hela den smittade zonen.
• Foder, strö och livsmedel som skördas i den smittade zonen behöver inte längre lagras.
• Förbudet mot att använda motordrivna fordon och maskiner i skog och mark i kärnområdet tas bort.
• Begränsningar i antal personer som får vistas i skog och mark i kärnområdet tas bort. Därmed blir det tillåtet med tävlings- och träningsarrangemang.
• Hundar får hållas lösa i hela den smittade zonen (men ska enligt lagen om tillsyn hållas kopplade eller under motsvarande tillsyn mellan 1 mars och 20 augusti).
• Det är fortsatt förbjudet att hålla tamgrisar och vildsvin i kärn- och ytterområdet.
• Endast jägare som har anmält sig till Jägareförbundets koordinator får jaga vildsvin i den smittade zonen. Jordbruksverkets instruktioner ska följas och alla fällda vildsvin ska provtas.
• Jägare som vill använda kött från fällda vildsvin i ytterområdet för privat konsumtion måste ansöka om tillstånd från Jordbruksverket.
Källa: Jordbruksverket