Foto: TT

Flickor med ADHD missas ofta

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att flickor missgynnas när det gäller att diagnostisera sjukdomen ADHD. Anledningen är att deras problematik sällan passar in i den traditionella bilden.

Karin Sonnby, överläkare på Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås, lade nyligen fram en doktorsavhandling som visar att flickor missgynnas när det gäller att diagnosen ADHD. Därför har hon nu försökt skapa verktyg för att kunna ställa rätt diagnos.

– Flickor har ofta en underliggande depression, därför upptäcker man inte deras ADHD. De uppvisar inte den traditionella bilden av ADHD, alltså en pojke som är ovanligt bråkig i klassrummet. Flickorna är tystare, men lider av samma sjukdom, säger överläkaren Karin Sonnby.

ADHD

Hon hoppas att hennes avhandling ska kunna leda till bättre och kvalitetssäkrade diagnoser och att lärare och vuxna ska kunna upptäcka ADHD hos flickor på ett tidigare stadium.

– Om ni ser en flicka som har svårt att få igång ett skolarbete och kanske inte orkar slutföra det, tänk då på ADHD. Det kan vara så att flickan har ADHD, och jämför aldrig med pojkar, avslutar Karin Sonnby.

Det här är ADHD

ADHD beror på störningar av hjärnans utveckling under fostertiden och barnaåren. Det kan bestå hela livet ut, även om symtomen ofta minskar i tonåren. Vuxna som får diagnosen ADHD har haft symtom under hela sitt liv men inte fått rätt diagnos tidigare i livet. Ofta har symtomen feltolkats och de har fått andra psykiatriska diagnoser

Om man har ADHD har svårt att hålla kvar uppmärksamheten och kontrollera sina impulser. Det är svårt att vara aktiv på en lagom nivå. Andra tecken på ADHD är:

  • Problem med motoriken
  • Sen tal- och språkutveckling
  • Problem med att tolka sinnesintryck
  • Hetsigt humör och trots
  • Psykiska problem som ångest, stark oro eller depression

Källa: Hjärnfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ADHD

Mer i ämnet