• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Än är det inga jättemängder och det är hanterbart men det är jättesvårt att göra bedömningar framåt, säger Andreas Hornwall. Foto: Pawel Supernak/PAP/TT och Alicia Schumacher/SVT

Försvarsdirektören i Västmanland om flyktingarna från Ukraina: ”Inte koll på alla som är här”

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än en månad har cirka 290 personer från Ukraina registrerats som boende i Västmanland. Men antalet som flytt kriget till länet spås vara betydligt högre. Än är dock den samlade bedömningen att situationen inte har någon större påverkan på samhället i stort.

– Utan de fantastiska insatserna från civilsamhället hade det här inte gått, säger Andreas Hornwall, försvarsdirektör.

Enligt Länsstyrelsens samlade lägesbild har många av de skyddsökande som kommit från krigets Ukraina till Västmanland omfördelats hit av Migrationsverket. De har kommit i bussar från Skåne och fått boenden i olika delar av länet.

Den samlade bedömningen är att situationen ännu inte haft någon större påverkan på samhällets funktioner i stort. Dock är belastningen högre inom vissa områden som sjukvården, för de som jobbar med integration och hos skolorna.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Uppmanas anmäla sig

Eftersom många kommit på egen hand, exempelvis till släkt och vänner, vet man inte exakt hur många ukrainare som är i länet eller hur den situationen kommer att utvecklas.

– Vi har inte koll på alla som är här. Och vi uppmanar därför dem som kommit på egen hand att ansöka hos Migrationsverket enligt massflyktsdirektivet, säger Andreas Hornwall, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland.

Massflyktsdirektivet

Massflyktsdirektivet innebär att ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

En person som har fått ett sådant har rätt att få hjälp med kost och logi, att arbeta, söka grundläggande vård, till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd.

För att omfattas av direktivet ska man ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare. Vuxna måste också ha ett giltigt pass eller andra ukrainska id-handlingar.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet