Allt är ännu inte i ordning, i foajén står det fortfarande stegar, kartonger och nedskruvad armatur. Men det är i så pass ordning inne på Brukskontoret att de tjänstemän som inte har semester eller jobbar hemifrån numera har sin arbetsplats i det nya kommunhuset.
– Det känns som att man fått jättemånga nya arbetskollegor nu, som man inte har sett förut, därför att de kanske suttit på Norbergsvägen 21 förut, i det andra huset. Då har man inte sammanstrålat tidigare, men det gör man ju nu på ett annat sätt, säger Ingmarie Westling Gustavsson, kommunens HR-chef, som visar runt.
Inne på Brukskontoret kommer cirka 120 personer jobba, medan cirka 25 personer har sin arbetsplats inne på Norra station, ett stenkast därifrån.
Kritiserad flytt
Flytten har varit omdebatterad i Fagersta och kritiserad av den politiska oppositionen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Kritiken har framförallt handlat om själva affären kring flytten; att kommunen först köpte Norra station och Brukskontoret, sålde dem till ett fastighetsbolag och sedan skrev på ett avtal som hyresgäst på 25 år. Majoriteten menade att upplägget var den bästa lösningen, istället för att göra investeringar i fastigheterna i egen regi.
Vänsterpartiet försökte stoppa flytten, bland annat genom att få till en kommunal folkomröstning i frågan. Det blev dock ingen sådan, eftersom namninsamlingen saknade tillräckligt många underskrifter.
Vad kostnaden för hela flytten landar på är ännu inte sammanställt.
I klippet får du följa med på en rundvandring i det nya kommunhuset.