För få underskrifter för folkomröstning: ”Synd att åka på målsnöret”

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar inte bli någon folkomröstning i Fagersta om den omdebatterade flytten av kommunverksamheten till Brukskontoret. För få giltiga namn lämnades in.

Efter att Vänsterpartiet i Fagersta initierat en namninsamling för att få till en folkomröstning i protest mot förslaget att flytta kommunkontoret till Brukskontoret, det via en lösning där ett externt företag köper kontoret och där kommunen sedan hyr in sig, ser protesten nu ut att rinna ut i sanden.

Kommunen har nu meddelat partiet att antal namn i insamlingen inte är tillräckligt för att en folkomröstning ska kunna bli aktuell. Något SR Västmanland tidigare berättat.

– Synd att åka på målsnöret. Men vi var ute så mycket det fanns kraft till, säger Hans Granlund (V), oppositionsråd i Fagersta, till SVT.

Och han menar att de ändå kommer fortsatt att jobba för att flytten inte ska bli av.

Frågan om Brukskontoret ska under måndagskvällen tas upp i kommunfullmäktige.

Så fungerar folkomröstningar i kommuner

Folkomröstningar i kommuner är alltid rådgivande. Det är kommunen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.