Tullverket har år efter år krävt mer pengar av regeringen för att ha en chans att klara sitt uppdrag.
Hur ofta de kontrollerar utrikesflygen på Västerås flygplats, på jakt efter narkotika och annat olagligt in till Sverige, beror på underrättelseläge, trafikbild och riskfaktorer.
Enligt tullen har det varit minst två gånger i månaden hittills i år, när endast två flyg från London anländer per vecka. På senvåren och sommaren, när även flyg från Spanien kommer, ökar kontrollerna.
– De är intressanta för oss eftersom Spanien är ett transitland för narkotika från Sydamerika, säger Therése Johansson, chef för en av tullgrupperna i yttre tjänst.
Hinner inte med hamnarna
Hon är öppen med att tullen inte hinner med att kontrollera de fraktfartyg med gods från utlandet som angör hamnarna i Köping och Västerås.
– Hamnarna i Västerås och Köping besöker vi väldigt sällan. Att fraktfartyg inte kontrolleras är jobbigt så klart, men det är så det ser ut. Med tanke på hur stort område vi har och alla ställen vi ska vara på så hinner vi inte med, helt enkelt. Vi får fokusera på det som är viktigast för oss för tillfället.
Vill fördubbla tullpersonalen
I tullområde öst ska de cirka 80–100 tulltjänstemännen – utöver Västmanland – täcka Arlanda och Bromma flygplats, Stockholms läns hamnar, Norrköpings hamn, flygplatserna i Skavsta, Örebro, Linköping, Norrköping och på Gotland. Även post- och kurirterminaler.
– En fördubbling av personalen skulle göra Tullverket gott, för att mäkta med allt arbete, säger Therése Johansson.
I fjol gjorde tullen 40 beslag av olagliga varor i Västmanland, mot 65 beslag året innan. Det handlar om narkotika, dopningspreparat, läkemedel och farliga föremål.
”Hunden reagerade” – i klippet är SVT med när tullen kontrollerar passagerarna som kliver av flyget från London.
Lista: Tre utmaningar för tullen i jakten på vapen och narkotika
Tullbeslag i Västmanland 2023
(2022 inom parantes)
Cannabis/cannabisharts 1,4 kilo (1,2)
Dopningsmedel 0 stycken (37)
Explosiva varor 475 stycken (1 427)
Vapen och farliga föremål 0 stycken (2)
Kat 39,9 kilo (31,3)
Kokain 0 gram (0,03)
Läkemedel 0 stycken (50)
Nikotin 0 liter (6,1)
Tramadol 13 680 stycken (30 506)
Övrig narkotika (flytande) 0,9 centiliter (0)
Övrig narkotika (pulver) 0,5 kilo (5,1)
Övrig narkotika (tabletter och kapslar) 404 stycken (2 350)
Källa: Tullverket