Bilder från tre dystra nyhetshändelser SVT rapporterat om i Västmanland senaste veckorna. Foto: Niklas Hagman/Hanna Eklund/Sigrid Renklint

För dystert i nyhetsflödet? Chatta med ansvarig utgivare om konstruktiv journalistik

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hör du till dem som tycker att det är väldigt dystert i nyhetsflödet? Du är inte ensam. Men jag har goda nyheter!

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

På redaktionen har vi haft fullt upp i jul med bland annat skottlossningar och Ica-brand. Deppigt? För mycket elände är en vanlig orsak till att människor undviker att följa nyhetsflödet. Man mår helt enkelt inte bra av det.

Vi journalister har ett stort ansvar för den bild som vi förmedlar. När vi fokuserar för mycket på kriser, brottslighet och andra negativa händelser skapar vi ofullständig bild av verkligheten.

Allt fler pratar numera om konstruktiv journalistik. Journalistik som visserligen rapporterar om problem – men också lösningar.

Världen är som bekant inte bara dålig. Visst, inflationen är hög och människor lider under krig, gängkriminalitet och klimatförändringar. Samtidigt, nog ser vi alla att det inte är hela bilden?

Världens sjätte lyckligaste folk

Vi svenskar är väldens sjätte lyckligaste folk, enligt mätningen World Happiness Report. Den bygger på hur vi självskattar vår egen lycka, men också på mätbara faktorer som socialt stöd, inkomst, hälsa, frihet, generositet och frånvaro av korruption.

Vi har det helt enkelt bra!

Vi ser också att saker funkar omkring oss, att bussarna kommer i tid, det görs vetenskapliga framsteg, är rent och snyggt och människor kommer i jobb.

Då är det inte så konstigt att man kan uppleva nyhetsrapporteringen som en gigantisk eländeskatalog.

Journalistik som ger hela bilden

Vi ska inte blunda för att skjutvåldet ökar. Men vi ska också berätta om framsteg och utveckling.

Vi ska berätta om insatser som är lyckade. Om uppfinningar som förbättrar livet för människor. Om nya möjligheter att bota sjukdomar.

Det är inte samma sak som att frisera verkligheten. Det är att ge hela bilden.

Håller du med mig? Eller inte alls? Skriv vad du tycker i flödet nedan.

För dystert nyhetsflöde? Chatta med ansvarig utgivare om journalistik som visar möjligheter

PO • Bra du tar upp detta! Om vi ser på detta som skett på E22, så kan vi ju konstatera att fler och fler, ignorerar varningar. Det gäller väder och andra saker. Kanske för att det blir väldigt mycket: "Varg Varg..!" Så gäller det i nyheterna också. Då det bara är Ukraina/Ryssland, Israel/Hamas, Trump/USA, Gäng/Sverige, SD/S, Banker/Folket, Räntor/Konkurser, etc etc, så blir vi avtrubbade. Det känns som det blir väldigt mycket den enskilde journalisten/redaktionens skildring, som kan kännas väldigt vinklad ibland. Med mer nykter/värderingslös nyhetsspridning, så blir förhoppningsvis den ökande polarisationen minska. Och! Om de grävande journalisterna också gräver lite efter någon "vanlig" och trevliga nyheter, så får kanske människornas liv lite mer mening. Nyhetsmorgon och Efter 5 är lite plottriga, men då det är direkt och inte bara en massa repriser vid varje sändning, lex Morgonstudion och Lokala nyheterna, så blir det intressantare och mer tillgängligt.

Hej PO!
Tack för att du hör av dig!
Vi har absolut ett ansvar som journalister, kanske i synnerhet för att vi människor (i överlevnadssyfte?) tenderar att uppmärksamma negativa nyheter mest.

Jag vet inte om någon i bevakningen av kaoset på E22 har ställt frågan till någon av bilisterna som sitter fast, om varför de gav sig ut från första början?

Annars var det här en fin, konstruktiv och hoppfull vinkel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/vagkrog-raddare-i-noden-for-insnoade-bilister

Pinnat inlägg

Hej!
Tack alla ni som har hört av er i dag! Tack för synpunkter och förslag. Om ni vill komma i kontakt med mig så mejla karin.thornberg@svt.se

Och hör gärna av er med konkreta förslag på saker vi kan lyfta i våra nyheter, som visar framsteg, möjligheter och lösningar.

Nu stänger jag chatten för i dag. Trevlig helg!

Pinnat inlägg

Hej! Nu finns jag här i chatten fram till 16. Jag ska svara på allt jag hinner, så välkommen att kontakta mig här!

Pinnat inlägg

Har du tips om framsteg, någon förändring som förbättrat livet för människor, goda exempel och lösningar på något som är eller har varit ett problem?

Då vill vi höra mer om det. Chatta med Karin Thornberg, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västmanland. Hon läser och svarar på allt hon hinner mellan 09.30 och 16.

Du kan redan nu skriva ditt inlägg.

Lill • Saknar rapportering om vetenskap och forskning i SVT Västmanland. Önskar en reporter med fokus på vetenskap och forskning som får synas regelbundet i rutan.

Hej Lill!

Tack för din input! Vi rapporterar ju ibland om forskning, men inte med den regelbundenhet som du efterfrågar. Vi kan absolut göra mer av det.

Helena • Jag tycker det är jättebra att ni ska fokusera mer på konstruktiva och positiva nyheter. För det är mycket bra som händer i världen också.
Jag skulle gärna se ett fokus på klimatförändringarna, vad kan vi människor göra för att stoppa dom, hur ställer vi om, vilka fördelar finns med detta, exempel på dom som lyckats, nya tekniska lösningar mm.
Även inom sjukvården görs säkert stora framsteg, speciellt när det gäller nya effektiva mediciner.
Det finns säkert också mycket intressant forskning att rapportera om inom flera olika områden.
Hoppas fler medier följer ert exempel!

Hej Helena!

Tack för dina ord! Ja, det är flera mediehus som jobbar med konstruktiv journalistik. Det kan göras på många olika plan.

Dels naturligtvis att lyfta och rapporter om framsteg, inom till exempel vården eller miljöarbetet. Att konkret titta på vad vi kan göra som gör skillnad till exempel.

Men också genom att ställa ansvariga personer till svars genom att visa positiva exempel och fråga varför de inte använder sig av bevisat effektiva lösningar.

M. • Hej
Jag har länge tänkt på medias ansvar och roll i att skapa den verklighet vi verkar och lever i. Ni har en stor del i hur vi upplever världen och därmed också känslan som i sin tur kan leda till handling. Det är ju därför media används aktivt i propaganda som verktyg att just styra människor. Känslan är att media idag liknar allt mer den destruktiva algoritmerna vi starkt märkt av i sociala medier där vi endast matas av det vi klickat in oss på vid något enstaka tillfälle. Händer en flygkrasch får vi sedan endast läsa om flygkrascher under ett bra tag och så vidare. Media bär därmed ansvaret som medskapare av den mörka diskursen som just nu råder och vad gör det i längden med våra unga och barn? Kan siffrorna gällande den ökade ohälsan faktiskt vara en konsekvens av allt mörker som vi ständigt matas av från bland annat media? Bör inte journalister samt redaktioner diskutera etiken kring vilken helhet ni ger ut och inte samla klick genom uppseendeväckande rubriker och artiklar om hemskheter? Är den här chatten ett försök till det?

Sedan kan det vara så att det just nu är en svårare tid ekonomiskt och humanitärt i världen, men då kan det kanske vara bra att även goda nyheter får ta plats. Mer än vad det gör idag. Som ger hopp.

Hej M!

Tack för att du hör av dig med dina kloka reflektioner.

Diskussionen om helheten, och huruvida den speglar verkligheten på ett bra sätt, finns absolut i branschen och på vår redaktion.

Men vi är inte så bra som vi skulle vilja vara på det, än. Den här chatten är ett av de sätt som jag försöker nå längre än vad vi gör i dag.

Det är ju absolut en mörk tid ur vissa aspekter, samtidigt som det ju finns massor av ljus att rapportera om. Och det jag är ute efter är inte bara härliga djurklipp eller annat lättsamt, utan faktiskt utveckling, framgång och lösningar.

Det finns ju faktiskt saker som har visat sig funka mot hemlöshet, utanförskap och kriminalitet för att ta några exempel. Det ska vi också berätta om. Jag postade tidigare ett klipp om föreningsverksamhet som har hjälpt många kriminella unga på rätt spår. Här är ett annat exempel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/lyckad-metod-mot-ungdomskriminalitet-i-vasteras-hotad

Hellström • Berätta för oss vilka som springer ikring och skjuter och stickskadar (det heter något annat men ni har döpt om det) svenskar. Berätta om hur livet i våra fängelser ser ut, hur maten och tillvaron i stort är mycket, mycket bättre än för våra äldre som bidragit hela sitt liv till välfärden. Berätta om 10.000 Svenska kvinnor (även män) som våldtas och förnedras av till stor del av migranter som ni vurmar för. Berätta om aktivister på våra myndigheter som agerar som småpåvar mot svenska folket i sitt tjänsteutövande. Berätta om vår ÖB som tycker att det är viktigare att gå i pridetåg än att rekrytera har kalsonger. Berätta om stympning av våra barn som pågår i landet. Det finns mkt mer att berätta om.
Till sist: jag bläddrar ibland bland nyheterna på SVTs olika lokalstationer. Det märks att ni i periferin inte är så marinerade av det stockholmska klägget. Det är jag glad för. Ni är mer sakliga än centrala SVT. Men ni undviker att rapportera om vissa sanningar. För oss i länet skulle det vara trygghetsskapande att ha en uppdaterad sammansthållning av brott som sker i länet så att vi kan bedöma om vi vågar gå ut på stadens/byns gator utan att riskera att bli våldtagna, rånade, knivskurna eller skjutna. Att veta om bilar brinner mest i den el den stadsdelen.
SVT lokalt lutar åtminstone mot neutralitet, något vi som skattebetalare i länet tycker är bra.

Hej Hellström!
Vi rapporterar rätt mycket om brottslighet och trygghetsfrågor, och försöker vara så konkreta det går. Till exempel här https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fem-platser-dar-barn-rekryteras-till-kriminella-gang-i-vasteras--bwmpnj
Men du får gärna bli konkret i dina tips.
Du fokuserar väldigt mycket på etnicitet och migranter, och jag vill åter påpeka att vi följer de publicitetsregler som branschen själva har satt upp och som ligger till grund för granskningen av våra publiceringar. Där står bland annat:
Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

Christoffer • Du skriver att ni ska "berätta om framsteg och utveckling" - men de nyheterna är det långt mellan. Prova att räkna antalet nyheter på förstasidan på svt.se varje dag under en vecka så får du se att majoriteten är krig, mord, skjutningar, våld, ekonomisk kris, politiker som inte kan bete sig, olyckor, och någon som klantat sig i en sportgren (varför fokusera på misstagen?). Jag låter bli nyheterna veckovis, och sen har jag ovanstående lista i åtanke när jag kollar förstasidan på svt.se igen och mycket riktigt, samma misärrapportering varje gång. Det är tröttsamt. Som motsats har jag ofta tänkt på att vetenskapsnyheterna uppdateras nästan aldrig. Det måste ju hända massor hela tiden på den fronten som inte får något utrymme alls, vilket också bekräftas när söker efter vetenskapliga framsteg.

Sen förstår jag inte vad vår ranking på lyckolistan och att vi har det bra med misär i nyhetsrapporteringen att göra. Ska vi stå ut med negativ nyhetsrapportering för att vi har det bra? Hur dåligt ska det i sådant fall vara för att det ska bli fler positiva nyheter?

Hej Christoffer!
Tack för att du hör av dig! Du har naturligtvis rätt i att det är ganska dystert i nyhetsflödet. Jag kan däremot inte svara på de frågor du har gällande sportbevakning och vetenskap eftersom jag endast jobbar med och är ansvarig för de lokala nyheterna i Västmanland.
Att vi svenskar är världens sjätte lyckligaste folk skriver jag om inte för att berättiga misär i nyhetsflödet, utan för att peka på att det finns en annan verklighet som inte är dyster, och att den också ska synas bättre i nyhetsflödet för att vi ska ha gett hela bilden.

Hellström • HEJ, SVT friserar verkligheten, SVT-reportrar är i vissa fall rent av extremister lutande mycket åt vänster. SVT döljer, låter bli att rapportera om verkligheten, förskönar den och försöker uppfostra oss genom sina s k förklaringar. SVT plockar fram den ena extrema experten efter den andra för att förklara hur folket ska agera, det finns numera experter för allt i SVTs värld. Om vi tittar på de utbildningar om erbjuds i landet så är det snart enbart utbildningar som lutar åt rent ut sagt skitsaker som får plats. Det är inte genusvetare, extremväderexperter, influensers som vi behöver. Det är inte dessa som driver landet och får samhället att fungera. Det är snöplogare som ger sig ut på vägarna mitt i nätterna för att se till att vi kan nyttja våra vägar, det är vägarbetare/järnvägsarbetare/elektriker/VA-arbetare som ser till att vi inte vägarna är fulla med potthål, att tåg går att köra på våra järnvägar, att vi har el, att vatten och avlopp fungerar. Det är hemtjänstpersonal som sköter om våra äldre. Det är barnskötare/lärare som tar hand om våra barn som ni på SVT, våra politiker och aktivister på myndigheter har försatt i en rent ut sagt livsfarlig situation och som pågår dag efter dag utan att SVT hittar en endaste expert som vågar och vill säga vad situationen beror på.
SVT bedyrar att ni är neutrala. Är ni? Nej är svaret. Hur mycket ni än försöker intala oss det. De flesta hos er är aktivister; snyftreportage om migranter (ni har glömt bort svenskarna, dvs svenskar och ASSIMILERADE migranter som försörjer sig själva utan att ligga skattebetalarna till last), klimatextremister som dag efter dag hittar och hittar på den ena miljökatastrofen efter den andra. Nästan allt som ni rapporterar om är kris, extremt, stor ökning mm uran att ni rapporterar fakta.
Berätta för oss hur många migranter i arbetsför ålder vi försörjer idag och vad det kostar oss skattebetalare, hur mycket vi får betala för deras tolkkostnader, berätta vilka som sitter i fängelser mm mm

Hej Hellström!
Tack för att du hör av dig! Även om jag uppfattar att du skjuter vilt omkring dig så får det mig att reflektera över vad vi gör.
Det är jätteviktigt att vi skildrar vad som händer i samhället, och de yrkesverksamma och verksamheter du räknar upp ska självklart synas i nyhetsflödet.
Jag gillar inte heller när vi blir experttyngda eller bara pratar med de högsta cheferna. Jag håller inte med om att vi alltid är det. Vi pratar med människor och vill alltid komma så nära det som angår människor i deras vardag som möjligt. Vi har haft med både snöröjare, vägarbetare och hemtjänstpersonal och mång andra yrkesgrupper under det senaste året. Och är det några som dominerar nyhetsflödet så är det etniska svenskar, vilket i sig inte riktigt speglar samhället.
Du har rätt i att kris får stor plats, och att det inte ger en korrekt bild. Det är också därför jag efterlyser exempel på framsteg och möjligheter.
För övrigt följer vi publicitetsreglerna och anser du att vi bryter mot något av kraven, exempelvis saklighet eller balans, så tycker jag att du ska anmäla oss.

Caroline • Man får in all negativ information och det är ju absolut ingenting man kan göra åt det så det skapar frustration, stress och sorg. Så på vilket sätt hjälper det? Man slutar helt enkelt att titta på nyheterna

Hej Caroline!
Det förstår jag verkligen! Vi har en tendens, som människor, att fokusera på sådant som inte fungerar. Och det är ju verkligen inte hela sanningen.
Vi jobbar verkligen aktivt med att försöka bredda nyheterna. Allt som skulle kunna rapporteras är ju inte negativt, och vi försöker hela tiden att hitta de här konstruktiva vinklarna och lösningarna.
Ett exempel är när vi innan jul gjorde ett jättestort jobb om unga kriminella, då vi också uppmärksammade något som funkat som motkraft: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/tobias-gick-fran-kriminell-tonaring-till-lovande-idrottsman--sj641j

Mattias • Det finns många som hjälper andra, en organisation i Västerås som jag vet drivs av flera goda människor är "Pingst SOS". De hjälper människor med mat, ekonomi och praktiska uppgifter

Hej Mattias!
Tack för att du hör av dig och tipsar om detta!

Inga-Lill • Självklart ska ni skriva om vad som händer, ni är en nyhetsredaktion det mörkas en hel del ändå, så vill jag ha hela bilden måste jag läsa på fler saiter. Ni på svt är inte kända för att vara sanningsenliga och det anser jag att ni borde vara bättre på, då ni har betalt av våra gemensamma skattemedel och behöver inga klick för att få betalt.

Hej Inga-Lill!
Åsikten om att vi mörkar dyker upp då och då. Jag håller inte med dig, och skulle inte kunna stå för en sådan verksamhet.
Vi följer publicitetsreglerana, som innebär krav på saklighet, men också att skydda enskilda från oförskyllt lidande. Vi ska till exempel inte publicera sådant som kan kränka enskildas privatliv, vara försiktiga med bilder och namn.
Det går att läsa mer om här: https://medieombudsmannen.se/det-har-ar-medieombudsmannen/publicitetsreglerna-grunden-i-det-medieetiska-systemet/

Sanningsenliga är vi dock alltid, annars skulle vi inte göra vårt jobb. Ibland kan felaktigheter slinka igenom av olika anledningar, men då är vi noggranna med att rätta.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.