Kollage med kvinna till vänster och person till höger som tittar på räkningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linnea Bengtsson, Stina Stjernkvist/TT

Funktionsrätt Sverige: Många funktionsnedsatta får inte ekonomin att gå ihop

Uppdaterad
Publicerad

Under rådande inflation krymper marginalerna för alla, men för de som redan lever på en stram budget blir den ekonomiska situationen än mer besvärlig. Något som kan bli kännbart för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Personer med en intellektuell funktionsnedsättning (IF) har ofta stöd genom en sjuk- eller aktivitetsersättning.

Den förra regeringen tillsatte en utredning som skulle se över och stärka deras ekonomiska trygghet – en utredning som nuvarande regering har lagt ned.

Funktionsrätt Sverige kritiska

Utredningen, som kallades ”En mer ändamålsenlig beräkning av sjukersättning och aktivitetsersättning”, skulle säkerställa att ersättningarna följde inkomstutvecklingen i övriga samhället.

Strax innan julen 2022 valde dock den nuvarande regeringen att lägga ned utredningen, vilket organisationen Funktionsrätt Sverige är kritiska mot.

– Utredningen handlade om att se över de ekonomiska förutsättningarna och dess ojämlikheter för personer med funktionsnedsättning i relation till andra personer som har möjlighet att arbeta fullt ut. Vi var väldigt glada för att den startades, men nu blir det ett bekymmer när den läggs ned, för det handlar om personer som inte kan arbeta på samma villkor som andra, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Minister Anna Tenje (M) svarar

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) skriver i ett mejl till SVT angående den nedlagda utredningen:

”Utredningen hade i uppdrag att lämna förslag om att ändra beräkningssättet för sjuk- och aktivitetsersättning, exempelvis hur ersättningarna ska räknas om över tid. Men givet den höga inflationen har uppräkningen utifrån prisbasbeloppet utgjort en betydligt kraftigare ökning än vad exempelvis löntagarna får.”

Tenje skriver fortsättningsvis att regeringen noga följer frågan om ersättningar och sjukförsäkringar, samt att om några regeländringar kring bland annat sjukförsäkringar drabbar enskildas möjlighet att återgå till arbete, kommer regeringen vidta nödvändiga åtgärder.

”För mig och regeringen har fokus varit på att bekämpa inflationen samtidigt som vi genomför riktade och träffsäkra åtgärder för att hjälpa de svagaste och mest utsatta hushållen. I år höjdes sjuk- och aktivitetsersättningen med 8,7 procent, det är den största ökningen på nästan 40 år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.