Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är problemet med att elda plast? I klippet svarar Mälarenergis Ove Fredriksson på tre frågor om plast som sorteras fel och eldas upp. Foto: Sigrid Renklint

För mycket plast sorteras fel – eldas i Västerås värmeverk: ”Kan vi inte hålla på med”

Publicerad

Det är fortfarande alldeles för mycket plast i soporna som Mälarenergi eldar – och det släpper ut koldioxid som driver klimatförändringarna.

– Det kan vi inte hålla på med, det är vi alla överens om, säger Ove Fredriksson på Mälarenergi.

När färdiganvända produkter eldas ses det som en form av återvinning: energiåtervinning. Sopor blir värme och el, helt enkelt. Men först ska alla material återvinnas så många gånger som möjligt, och dit är det en bra bit kvar. När Vafab kontrollerade restsoporna var 30 procent sådant som borde ha cirkulerat ett tag till innan de åkte in i värmeverkets ugnar.

– Vi energiåtervinner ungefär 440 000 ton avfall här på anläggningen i Västerås, och tyvärr är det alldeles för mycket plast i avfallet som kommer in till oss, säger Ove Fredriksson, public affairs på Mälarenergi.

Mälarenergi har som mål att få bort allt utsläpp av fossil koldioxid, och där är plasten helt avgörande. På sikt behövs det nya sorters förpackningar som inte görs av oljebaserad plast. Men innan vi är där är källsorteringen viktig.

Lägga ansvaret på producenterna

Det lägger ett stort ansvar på konsumenterna, alltså vanligt folk. Men Ove Fredriksson tycker att man ska klämma åt producenterna lite hårdare. Det behövs både tydligare och hårdare regler för hur förpackningar ska se ut, så att de kan återvinnas.

Ett annat sätt att skynda är att låta producenterna betala för sitt fossila utsläpp, precis som Mälarenergi får göra genom så kallade utsläppsrätter.

– Det skulle kunna vara en avgift för att sätta fossil plast på marknaden, så att det blir dyrare än förpackningar av förnyelsebart material.

Alla behöver dra sitt strå till stacken, menar Ove Fredriksson: De som jobbar i slutet av kedjan som han själv, producenter och konsumenter. Och det behövs att politikerna pekar tydligare.

– Det finns initiativ, men hela avfallsfrågan tycker vi är lite i skymundan. Att jobba med hårdare styrning, på EU-nivå och nationell nivå, vore önskvärt.

Hur ska man tänka som konsument? I klippet svarar Ove på tre frågor om plast i soporna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.