Kvinna som går ut ur ett soprum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska bli lättare” – i klippet berättar avfallsstrategen Anna Malmström hur det kommer att bli lättare för hushållen att sortera när kommunen tar över ansvaret. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Pilotprojekt hämtar återvinningen på garageuppfarten: ”Passar mig som är lat av naturen”

Publicerad

Nu tar kommunerna över ansvaret för att samla in hushållens förpackningar. Och redan i vår kommer Västmanlands kommunalförbund Vafab miljö testa en ny metod – att villaägare ska få källsorteringen upphämtad på garageuppfarten.

– Det skulle passa mig som är lite lat av naturen, säger västeråsaren Jan Håkansson.

Från och med årsskiftet tog kommunerna över insamlingen av hushållsförpackningar som plast, kartong och tidningar. Målet är att öka återanvändningen av framför allt plast.

Anna Malmström, som är avfallsstrateg på Vafab, ser det som en skärpning i flera led – från konsumenten, till kommuner och producenter.

– Det ska bli lättare och mer fastighetsnära att sortera, det blir en skärpning för oss. Producenterna behöver göra förpackningar som är lätta att återvinna, till exempel att det går att dra isär delar av olika material.

En förändring blir att villaägare ska kunna sortera sina sopor hemma. I vår drar Vafab igång en pilotstudie för att se vad som krävs för att det ska fungera. Ett antal husägare kommer att testa att ha fler kärl och slänga plats, pappersförpackningar och metall i hemma.

– På landsbygden och i villaområden ska det bli någon form av delade kärl, nu ska vi undersöka vad som fungerar, hur stora kärl det ska vara till exempel, berättar Anna Malmström.

Ökade krav på bostadsrättsföreningar

Bostadsrättsföreningar måste också se till det går att sortera hemmavid.

– De måste redan i dag ha plats för mat- och restavfallet, men det kan behövas byggas miljöstugor, eller att man hittar enklare lösningar med kärl eller skåp, berättar Anna Malmström.

Det är fortfarande producenterna som står för kostnaderna för insamlingen, och de har ansvar för att det återvunna materialet används i nya förpackningar.

– Nu kommer producenterna behöva finansiera fastighetsnära insamling, säger Anna Malmström, så det kommer att bli mycket bättre service.

”Ska bli lättare” – i klippet berättar avfallsstrategen Anna hur det kommer att bli lättare för hushållen.

så förändras återvinningen

  • Från 1 januari 2024 övergår insamlingsansvaret för hushållsförpackningar från producenterna till kommunerna, efter förändringar i producentansvarsförordningen.
  • Alla hushåll ska ha tillgång till fastighetsnära insamling av sina förpackningar senast 1 januari 2027.
  • Producenterna ska betala för den kommunala insamlingen och rapportera till Naturvårdsverket, men det är kommunerna som ska sköta insamlingen.
  • I den ändrade förordningen finns nya mål kopplade till minskad nedskräpning samt mängden återvunnen plast i förpackningar.

Källa: Näringslivets producentansvar i Sverige AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.