Forskarna ska göra intervjuer i Sverige och Indien om äldres uppfattningar av vad aktivt åldrande är. Foto: TT

Forskare: Så ska äldre få ett hälsosamt åldrande

Uppdaterad
Publicerad

Aktivt åldrande i Sverige ska jämföras med aktivt åldrande i Inden. Syftet är att ta fram en ny metod som vårdgivare inom äldreomsorgen kan använda sig av, enligt forskare på MDH.

I Sverige tar kommunen ansvar för äldreomsorgen och i Indien är det familjen som står för ansvaret om de äldre. Det är en av de stora skillnaderna mellan länderna som nu ska utredas av forskarna.

Bakgrunden är bland annat att Sverige har en ökad andel äldre från länder utanför Europa.

– I likhet med Indien har även i dessa länder familjen varit central för äldres välbefinnande. Därför finns det ett ökat behov av kunskap om hur äldreomsorgen kan ta in aspekter av social och kulturell mångfald i sitt arbete för aktivt åldrande, säger Ildikó Asztalos Morell, projektledare och docent i sociologi, i ett pressmeddelande från MDH.

Social och kulturell mångfald

Forskningen visar så här långt bland annat att den sociala gemenskapen vid sidan av motion och nyttig mat är en stor del av ett aktivt och hälsosamt åldrande.

Ildikó Asztalos Morell och Lena-Karin Gustafsson är forskare på MDH Foto: MDH

Forskarna ska göra intervjuer i Sverige och Indien om äldres uppfattningar av vad aktivt åldrande är. Därefter ska materialet presenteras för vårdsektorn.

– Vår förhoppning är att utbyta kunskap länderna emellan, bidra till bättre förståelse för olika vårdsystem samt ge vägledning kring de prioriteringar av insatser som kommunala vårdgivare planerar, säger Lena-Karin Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.