De små resterna av läkemedel i dricksvattnet har var för sig inga mätbara effekter på oss människor. Men när de blandas med varandra så vet vi inte hur det påverkar oss under en livstid.
– Jag tror inte att detta är problem som kommer att döda oss imorgon. Men problemet är att vi är utsatta för dessa kemikalier över hela vårt liv. Till och med nyfödda barn har kemikalier i kroppen som inte borde vara där. Och vi har väldigt liten kunskap om hur dessa kemikalier påverkar oss i långa loppet, säger Thomas Backhaus forskare vid Göteborgs Universitet.
Nytt sätt att rensa vattnet
En forskargrupp vid Mälardalens Högskola har odlat alger som de använder för att rena vattnet.
– De kan rena vatten från föroreningar som bakterierna inte kan rena. Så de två jobbar tillsammans, alger och bakterier, säger Monica Odlare, forskare på MDH och fortsätter.
– I det traditionella reningsverksprocessen så minskade läkemedelsresterna med ungefär 46 procent. Men när vi tog samma vatten och odlade alger i det, såg vi en minskning med uppemot 76 procent.
Nu riskerar den framgångsrika forskningen att läggas ned.
– Vi behöver finansiering för att kunna göra fler försök. Just det där med reduktion av läkemedelsrester skulle vi vilja fortsätta med och göra fler studier, avslutar Monica Odlare.