Person intervjuas, kamera visar inspelningstid, kontorsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har en unik mix” – i klippet berättar Michael Wray hur de tidigare Northvolt-anställda nu organiserar sig med målet att fortsätta livet här i Sverige – och den gröna omställningen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Från haveri till handling – så ska tidigare anställda på Northvolt rädda kompetensen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Northvolts fall går nu en grupp tidigare anställda samman. Genom att bilda en förening vill de fortsätta erbjuda sina tjänster – och se till att kompetensen stannar i Sverige.

Ur Northvolts chockartade konkurs växer nu något nytt – något organiserat, med vision om något kraftfullt. I måndags kväll samlades ett trettiotal tidigare Northvolt-anställda från Skellefteå och Västerås, en del av det växande nätverk med över 1 200 medlemmar, förenade av ett gemensamt mål: att ta tillvara på den unika kompetens som i spåren av konkursen riskerar att gå förlorad.

Samla spetskompetens

Drivkraften bakom satsningen är Michael Wray, tidigare chef på Northvolt Labs i Västerås. Målet är att genom en nystartad förening samla erfarenhet och teknisk spetskompetens.

Northvolts konkurs

– Vi är ett team med bred och varierad expertis och vi vill bevara all kompetens. Vi ser att det finns efterfråga på vår erfarenhet, säger han.

När jobben försvann över en natt förlorade de inte bara sina löner, utan också mycket av det som de hade byggt upp; trygghet, yrkesmässig identitet och framtidsplaner.

I klippet berättar Michael Wray hur de organiserar sig med målet att att fortsätta livet här i Sverige – och den gröna omställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolts konkurs

Mer i ämnet