Fyra personer åtalas för gängmordet på Skallberget i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män åtalas för mord efter att en man sköts i sin lägenhet på Skallberget i Västerås ifjol.

– Mannen sköts med sex skott i huvud och överkropp. Han avled omedelbart precis innanför dörren i sitt eget hem. Det var en ren avrättning, säger åklagare Jessica Wenna.

I samma mål väcks också så kallad bevistalan mot en vid brottet 14-årig person för att pröva om denne också har begått mordet.

Det var i november 2023 som den 36-åriga mannen mördades på Skallberget. Enligt åklagaren ska tre av de åtalade gärningsmännen ha varit med vid själva skjutningen.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

”Mordvapnet är i polisens beslag”

Åklagare Jessica Wenna, som lett förundersökningen, ser bevisläget som gott och att de har en bra bild av hur brottet gått till. Bland annat har två olika vapen beslagtagits.

– Mordvapnet är i polisens beslag. Tre av de misstänktas spår har också hittats på det vapnet, säger Jessica Wenna.

Har kopplingar Foxtrotkonflikten

Mannen som sköts ihjäl hade en ledande roll i den kriminella miljön i Västerås, enligt källor till SVT.

Åklagaren bekräftar att brottet har koppling till nätverkskriminalitet och att motivet till mordet är kopplat till konflikten inom Foxtrotsfären.

– Brottet har typiska kännetecken av mord begånget i gängmiljö. Utförarna är unga och någon är inrest från en annan del av Sverige enbart i syfte att begå brottet, säger Jessica Wenna.

Åtalas misstänkta för mord

De fyra personerna är män i olika åldrar: 30, 23, 20 och 17 år. De åtalas alla misstänkta för mord.

Tre av personerna åtalas också för grovt vapenbrott. Två av dem misstänks också för involverande av en underårig i brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Mer i ämnet