Delad bild. Två människor som smeker varandras händer i en säng till vänster. Smittskyddsläkare Malin Enarsson i Sörmland till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk provtar sig efter att ha varit igång under sommaren” – se smittskyddsläkare Malin Enarsson svara på tre frågor om varför fler svenskar får könssjukdomar i augusti. Foto: SVT

Gonorréfallen ökar i landet – även i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 12 augusti har det varit totalt 26 bekräftade fall av gonorré i Västmanland under året. Två fall mer än vid samma period tidpunkt i fjol. Det följer trenden i landet att könssjukdomen blir allt vanligare.

– Det är klart det är tråkigt om det ligger kvar på samma nivå eller ökar. Det vore önskvärt om man kunde minska gonorréfallen, säger Region Västmanlands smittskyddsläkare Daniel Heimer.

– Jämfört med hur det var åren innan är det lite mer. Det är en sjukdom som kan ge allvarliga symptom säger Daniel Heimer.

Samtidigt som fallen generellt ökar fortsätter de antibiotikaresistenta varianterna av gonorré sprida sig i Europa. Bästa sättet att skydda sig är att använda kondom.

– Det är bra att veta om att det kan leda till allvarliga infektioner och att man inte kan få barn. Det är viktigt att känna till det, så får man väga in de riskerna som enskild person.

Misstänker man att man har fått någon könssjukdom kan man beställa hem ett gratis testkit via 1177.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.