Simon och Moa Öhman sitter i vardagsrummet och ögnar igenom de meddelanden de fått gällande fejkprofilerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tjejer har kommit fram till mig på Gröna Lund och trott vi har en relation”, säger Simon. Hör honom berätta om hur fejkprofilerna påverkar hans vardag och om vem han tror ligger bakom. Foto: Caroline Slotte/SVT

Simons bilder stals på sociala medier – utsatt för catfishing i 12 år: ”Vill bara få ett slut”

Publicerad

Simon Öhman minns första gången han upptäckte att en catfish, även kallad romansbedragare, skapat falska profiler på nätet med hans bilder. Då var han 12 år. I dag vid 24 års ålder, har problemet inte upphört.
– Man blir arg och vill få ett slut, säger han med en suck.

På sociala medier, dejting- och chattsidor finns det otaliga profiler med Simon Öhmans bilder men med andra namn. Dagligen får han och hans fru Moa meddelanden från tjejer som varit i kontakt med dessa falska profiler.

– Vissa har chattat med personen i över ett år och fått känslor för denne. Jag blir bara less, men tjejerna blir ledsna när de inser att personen bakom skärmen inte är den de trodde, berättar Simon.

Arga tjejer på sociala medier skriver

I drygt tre år har Simon och Moa Öhman varit ett par och är idag gifta och har två barn. Moa berättar att det i början var påfrestande för relationen när okända tjejer kontaktade henne på sociala medier med antydningar om att hennes man var otrogen.

Flera tjejer hade fått redigerade nakenbilder av den som utger sig för att vara Simon.

– Till en början blev jag arg på Simon och trodde på tjejerna, men sedan förstod jag hur allt låg till. Jag har sett hur det påverkar Simon, han blir så ledsen varje gång det dyker upp en ny fejkprofil.

Händelserna polisanmäldes, men förundersökningen lades ner i brist på bevis. Därför gjorde de en video till Tiktok där de berättade om problemet i hopp om att inga fler tjejer ska chatta med profilerna.

– Vissa av meddelandena som tjejerna fått av profilerna har låtit som att personen bakom skärmen vill förgripa sig på tjejerna och därför kände vi att det är viktigt att nå ut med detta. Det är även därför jag ställer upp på en intervju för att varna om denna catfish, berättar Simon.

”Ibland har det varit riktigt äckliga grejer” – i klippet berättar paret hur catfishing-bedrägerierna har påverkat deras vardag.

Polisen om bedragarna bakom catfishing: ”Vi är maktlösa”

Polisen Björnsidenhjärta står på gatan utanför poliskontoret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är maktlösa”, säger polisen Björn Sidenhjärta om ett catfish ärende. Hör honom kommentera Simon Öhmans ärende. Foto: Caroline Slotte/SVT

Catfishing

Catfishing är när någon använder sig av en falsk identitet online, med målet att inleda en romantisk eller vänskaplig relation med sitt offer. Personen som gör detta kallas catfish. Syftet kan vara allt från att göra sig mer attraktiv, till att lura sina offer på pengar eller leva ut en sexuell preferens.

Källa: Internetstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.