SVT följde med ut på Mälaren för att se hur arbetet med att hindra sjögullen från att spridas går till.

Nya krafttag mot sjögullen – så ska den stoppas från att täcka Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett omfattande arbete med att minska spridningen av sjögull i Mälaren. Växten är en främmande, invasiv art som myndigheterna vill få bort.

– Gör vi inget nu kommer den täcka nästan hela Mälaren, säger dykentreprenören Pär Leval som leder arbetet ute på sjön.

Under många år har spridningen av sjögull vuxit i omfattning och skapat allt större problem i Mälaren. Växten lägger sig som en matta på vattenytan och blockerar solgenomströmningen och konkurerar ut annan växtlighet.

Om Sjögull

Sjögull är en främmande, invasiv art som myndigheterna vill få bort och just nu pågår ett omfattande projekt som leds av länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland. Fokus ligger på Mälaren och inledningsvis pågår arbetet i Kvicksundsområdet. Både nya ramar har tillverkats och redan existerande ramar som legat i vattnet tas nu upp och repareras.

– Vi tar upp gamla ramar som vi tar ombord på en pråm, där vi monterar isär och sätter dit nya dukar och lägger i dem i vattnet igen, säger Pär Leval som är dykentreprenör och som leder arbetet på plats.

Flera års arbete

Under två månader i sommar ska man jobba på olika platser i västra Mälaren för att just täcka så stora ytor man kan.

– Vi ska ju bekämpa den fortare än den kan växa, det finns en siffra att det är elva hektar med sjögull som vi behöver täcka, så det är ett fortlöpande arbete, det kommer inte ta ett år utan det kommer ta flera år för att komma i mål med det här, säger Pär Leval.

Sjögull- en invasiv, främmande art som ska bekämpas. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.