Alkoholrådgivaren: Timmarna efter avslöjandet är vi som mest villiga att ta hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det som alkohol och drogrådgivaren Gustav Ek kallar ”motivationsfönstret” är som mest öppet efter att en förare blivit påkommen med att köra onykter.

I Västmanland arbetar flera aktörer enligt SMADIT, samverkan mot alkohol och droger i trafiken. Arbetssättet utgörs av en lång kedja med åtgärder som ska minska rattfyllan på vägarna. Överst i kedjan står polisen som ska ge varje full förare kontaktuppgifter till beroendevården. Med hjälp av polisens arbete hamnar föraren hos Gustav Ek och hans kollegor på missbruksmottagningen. Tanken är att föraren ska få kontakt så fort som möjligt efter mötet med polisen.

16 procent av alla som omkom i trafiken förra året var inblandade i en alkoholrelaterad olycka. Det visar Trafikverkets senaste rapport om alkohol i trafiken. I jämförelse med förra året har siffran sjunkit vilket följer den övriga alkoholkonsumtionen i samhället där de yngre generationerna dricker allt mindre alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.