– Det här är ju en grupp som lever på extremt lite pengar. De har kanske runt 100 000 kronor om året, som de sen betalar skatt på och då blir det inte många kronor kvar, säger Margareta Hallner, länsordförande i FUB – föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.
Från 46 till 332 kronor i år
Det är statsbidrag i två omgångar som gjort att habiliteringsersättningen, alltså den ersättning personer med funktionsnedsättning som jobbar inom daglig verksamhet får, tillfälligt har kunnat höjas under 2018.
Västerås var en av de kommuner som sökte pengar ur regeringens öronmärkta pott.
6 miljoner kronor gjorde att man i våras kunde höja ersättningen från 46 kronor till 92 kronor om dagen. Ett extra bidrag på 12 miljoner kronor gjorde senare att ersättningen kunde höjas ytterligare – till 332 kronor om dagen – de sista tre månaderna på året.
Hur mycket efter årsskiftet?
Bland de som tar del av höjningarna är känslorna lite blandade, berättar Annika Öhrn. Hon och hennes förening har jobbat för att habilitieringsersättningen ska höjas permanent och hon berättar att det finns svårigheter med tillfälliga höjningar.
Många undrar också hur det blir med habilitieringsersättningen efter årsskiftet när statsbidragen är slut.
– Vi tycker ju att de ska ha och är värda någon form av ersättning i lön, och att det skulle vara lika över landet. För det är väldigt olika hur man har. Vissa kommuner har inte det här alls, säger Margareta Hallner, ordförande FUB Västmanland.
– Många ska ju också betala resa till daglig verksamhet och kanske betala för mat på arbetsplatsen. Vi tycker ju att de åtminstone borde ha en hundralapp om dagen om de går till jobbet. Det blir en morot. Att gå någonstans istället för att sitta hemma gör ju också att människor mår bättre.