Kontoren som kan behöva läggas ner är de i Arboga, Fagersta och Hallstahammar. Redan nu har nedläggningen av kontoret i Hallstahammar påbörjats och de tar inte längre emot obokade besök.
I Sala läggs kontoret ner till viss del, på så sätt att det inte kommer att vara bemannat med personal. Istället kommer kontoret fungera som en mötesplats för inbokade besök.
– I och med detta kommer våra kunder vara tvungna att använda andra kanaler för att få möta Arbetsförmedlingen. Det jag är mest orolig över är att vi inte ska kunna ge tillräckligt med stöd till dem som verkligen behöver det, säger Katarina Yng, som är arbetsförmedlingschef för norra Västmanland.
På Arbetsförmedlingen i Fagersta är cirka 1 800 personer inskrivna. 1 100 av dem har inte någon sysselsättning alls, medan övriga har någon form av arbete som subventioneras.
Kunderna får åka till Västerås eller Köping
Digitala möten är en lösning för att kunderna ska få möta arbetsförmedlingen. En annan lösning är att arbetsförmedlaren åker och träffar kunden någon annanstans eller att kunden åker till kontoren i Köping eller Västerås. Samtidigt finns det oro bland de anställda för vad som händer med dem.
– De flesta av mina kollegor söker jobb. Från att ha varit kollegor är vi nu konkurrenter om de jobb som finns i norra länsdelen. Man är frustrerade över att inte få tydliga besked. Besked om varsel fick vi i januari, men vet fortfarande ingenting, berättar Lisa Höglund som är arbetsförmedlare.
Kontoren i Västerås och Köping kommer finnas kvar och i vissa fall kan kunderna från till exempel Fagersta behöva åka dit för att få träffa en arbetsförmedlare. I nuläget finns det inget bestämt om det, men enligt Katarina Yng ser det ut som att kunderna kommer behöva betala resan själva.