Jan Smedjegård, smittskyddsläkaren i Region Västmanland, får rapporter från länets kommuners miljöinspektörer om hur krogarna sköter uppmaningarna från Folkhälsomyndigheten. Skulle det visa sig att inte gör det så har han möjligheten att stänga verksamheterna.
– Den senaste informationen fick jag från Västerås, och den inspektören var ganska nöjd med hur restaurangerna har hanterat det. Det är viktigt att följa upp detta, för krogen är helt klart en riskmiljö för vidare smittspridning, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.
NYA REGLER FÖR RESTAURANGER OCH KROGAR
Den 24 mars presenterade regeringen nya restriktioner i kampen mot smittspridningen: restauranger, barer och kaféer ska i princip endast få servera mat och dryck vid sittande bord och uppmanas också att glesa ut mellan borden.
Ansvaret att kontrollera reglerna ligger på kommunerna, som genom inspektioner ger anmärkningar i de fall då kraven inte har uppfyllts.
Kommunen gör därefter ett återbesök för att se om bristerna har åtgärdats. Om så inte sker kan en smittskyddsläkare, efter samråd med kommunen och med stöd av den nya föreskriften, fatta beslut om att stänga ner en verksamhet.
Detta är dock inte huvudsyftet. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:
”Det framgår av smittskyddslagen att var och en i samhället genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder ska medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Avsikten med föreskriften är minska riskerna för smittspridning av covid-19 och inte att stänga ned restauranger och caféer m.m.”