Foto: Mathias Bergling

Därför klappar sig bävern på magen – vilthandläggaren förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Bävrarna blir allt vanligare i landet och när en tittare var i Skultuna fick han se ett riktigt praktexempel. Men varför sitter bävern och klappar sig på magen? I klippet svarar vilthandläggaren Björn Wallgren på länsstyrelsen i Västmanland.

Hur många bävrar som finns i Västmanland är enligt Björn Wallgren svårt att säga men i hela landet uppskattas populationen till fler än 130 000 bävrar.

Det senaste i bävervärlden är att regeringen beslutat om nya jakttider förra veckan. Då förlängdes bland annat tiden som man får riva bäverdammar. Den nya perioden sträcker sig mellan 1 maj till 30 september. Om man vill riva dammbyggnader resten av året krävs det tillstånd.

– Dämmorna har de för att höja vattennivån vid boplatsen. Då kan inga rovdjur ta sig in, hyddan blir isolerad och så har de ett matförråd där under vattnet. Om man river på vintern kan bävrarna frysa ihjäl och det är ju oetiskt, säger Björn Wallgren.

Bäverfakta

1871 var bävern utrotad i Sverige. Den återinplanterades i Sverige med hjälp av ett norskt bäverpar. Då fanns den utrotningshotade europeiska bävern bara i några få länder.

Bäverdammen, men inte boplatsen (bäverhyddan), får förstöras utan att söka tillstånd under en viss period. För att riva bäverhyddan krävs tillstånd året runt.

Bävern kan orsaka skador på gröda, skog, vatten och egendom. I Västmanlands län är den allmänna jakttiden för bäver 1 oktober – 10 maj.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.