En pojke får en spruta i armen av en sjuksköterska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när 12-årige Svante vaccinerar sig mot vattkoppor. För mamma Linda Karlsson var det ett självklart beslut. Foto: Nina König

Här får 12-årige Svante vaccin mot vattkoppor: ”Bra att skydda sig”

Uppdaterad
Publicerad

SVT följde med när Svante Karlsson Thunell tog sin andra spruta mot vattkoppor.

– När man är så stor som Svante är så vill man inte bli sjuk i vattkoppor, då blir man jättedålig, säger mamma Linda Karlsson.

Linda Karlsson berättar att hon från början hoppades att Svante och hans lillebror skulle få vattkoppor genom att bli smittade när de var små, men när det inte blev så började hon fundera på att vaccinera dem istället.

– Jag vill inte utsätta barnen för vattkoppor när de är så här stora, säger Linda Karlsson.

Så när familjen skulle åka till Kos och det visade sig att Svantes kompis lillebror hade fått vattkoppor, efter att Svante hade hälsat på, så vaccinerade familjen Svante och hans lillebror med en första spruta.

Besvärligare symtom ju äldre du är

När SVT följer med får Svante sin andra spruta med vaccin mot vattkoppor.

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som kan vara väldigt obehaglig, framförallt när man är äldre och Linda Karlsson är övertygad om att hon gör rätt som vaccinerar sina barn.

– Jag vet att det här är ett beprövat vaccin som har funnits länge, så jag tvekar inte, säger hon.

”Värt pengarna”

Just nu utreder Folkhälsomyndigheten möjligheten att införa vaccin mot vattkoppor i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, men än så länge går det bara att vaccinera sig privat. Det här gör att det kostar en del att vaccinera sina barn, speciellt om man har flera. Men Linda Karlsson tycker ändå att det är värt pengarna.

– Ja, det är det väl i jämförelse med vad det skulle kosta om Svante och hans lillebror blev dåliga och vi skulle vara hemma i fyra veckor från jobbet, säger hon.

Starta videon för att följa med 12-årige Svante när han vaccineras mot vattkoppor.

Hur vet man att det är vattkoppor?

Vattkoppor är en mycket smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus.

Det brukar ta mellan tio och tjugo dygn innan de första symtomen märks.

Det är vanligt med feber, huvudvärk, trötthet och vätskefyllda blåsor som kliar. En del får bara enstaka blåsor. Andra får blåsor över hela kroppen.

Symtomen är ofta besvärligare ju äldre du är. Sjukdomen brukar läka av sig själv. Efteråt finns viruset kvar i kroppen och kan ibland orsaka bältros.

De allra flesta får bara vattkoppor en gång.

Huden kan bli infekterad av att bakterier komma in i blåsorna.

Ovanliga komplikationer

Vattkoppor kan ibland orsaka lunginflammation. Det är vanligast hos vuxna.

Det är mycket ovanligt, men vattkoppor vid mycket nedsatt immunförsvar kan leda till hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. De flesta blir friska utan komplikationer.

Så smittar vattkoppor

Viruset sprids genom utandningsluften och hudkontakt.

Vattkoppor smittar mest från några dagar innan utslagen visar sig till ungefär sex dagar efter att de har börjat synas. Men det kan smitta tills alla vattkoppor har torkat in och blivit sårskorpor.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.