Två personer står och målar på ett gult hus. Närbild på en hand som håller i en pensel mot en gul vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mer arbetsintensivt” – se i klippet hur byggnaderna i Västerås renoveras. Foto: Elin Krell/SVT

Här får radhuslängorna i Västerås nytt liv – med skrapa och linolja på ”omodernt” vis

Publicerad

Renovering av de gamla bostadsrätterna i Västerås har pågått sedan maj. Men istället för att riva och bygga nytt valde bostadsföreningen att skrapa och måla fasaden.

– Det känns bra att återanvända, istället för att riva och slänga, säger Erik Gyllenswärd, medlem i bostadsrättsföreningen.

En av byggnaderna på Knektgatan i i Västerås är färdig och resten ligger i olika faser av renoveringen. Utöver ommålning ska vissa delar av fasaderna tilläggsisoleras. Planen är att de fyra längorna från 40-talet ska vara klara i november, vilket gör att arbetet tar ungefär ett halvår.

– När det kom på tal att vi skulle göra ett stort underhållsarbete var många i föreningen emot att vi skulle byta fasad. Vi arbetade i motvind i början, men när fler experter sa att det är helt okej att bara måla om och skrapa, då blev det så, säger Erik Gyllenswärd, medlem i bostadsföreningen Sommarro.

Linoljefärg från början

Genom åren har flera lager av färg målats på varandra.

Linoljefärg klädde längorna när de stod färdiga på 40-talet, men efter det har även plastfärg använts. Nu skrapar man av all färg och målar på en ny bas med linoljefärg, som är dyrare än annan färg men mer hållbart.

– Vi hade krav att firman skulle använda linoljefärg. För det är något som man målat med från början och är lite impregnerat i virket.

Erik Gyllenswärd bedömer att metoden att skrapa och måla fasaden är billigare, men att den kräver mer arbete.

– Jag skulle tippa att det skulle bli en fördyring på 50 till 100 procent om vi hade gått den nuvarande traditionella vägen som byggindustrin oftast gör, säger Erik Gyllenswärd.

”Känns bra att återanvända”. Starta klippet för att se för- och nackdelarna med renoveringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.