Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Thalia, 21, på uppdrag i luften ovanför Västmanland. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Thalia, 21, utbildas till flygspanare i Västerås – vill bli stridspilot

Uppdaterad
Publicerad

Vid civila kriser eller krig står Frivilliga flygkårens flygspanare beredda att hjälpa till med uppdrag åt olika myndigheter. I veckan följde SVT med till Västerås flygplats där en grupp ungdomar utbildades till nya flygspanare.

Thalia Escalante, 21 år från Stockholm, är en av åtta elever mellan 18 och 25 år som den här veckan deltagit i utbildningen till flygspanare hos Frivilliga flygkåren i Västerås.

– Jag har haft flygintresse sedan jag var liten och tyckte det var min grej. Har man intresset, så är det här en superrolig grej. Det är utmanande, och mycket ansvar, säger hon.

Framtiden för Västerås flygplats

”Det bästa är gemenskapen”

Thalia utbildar sig till civilingenjör, men hennes dröm är att bli stridspilot, liksom flera av kurskamraterna på flygspanarutbildningen.

– Det har varit jättebra. Det bästa är gemenskapen, säger hon om kursen.

Frivilliga flygkåren, FFK utför uppdrag åt både civila myndigheter, Försvarsmakten och Hemvärnet.

Testar göra spaningsuppdrag

När SVT följer med ska eleverna få prova på att göra varsitt spaningsuppdrag, utifrån fingerade scenarion som påminner om skarpa uppdrag.

– Det kan vara allt från att söka efter försvunna personer till skador på infrastruktur, och för Hemvärnet kan det handla om att hitta fiendestyrkor, förklarar Jonathan Hölling, pilot, biträdande skolchef och ungdomsansvarig i FFK i Västerås.

Snart färdiga spanare

Thalias uppdrag blir att hitta en skada på en kraftledning efter den fingerade stormen Gertrud, och sedan från luften hjälpa en bil att hitta rätt väg ut till skadeplatsen.

Under ett annat övningsuppdrag upptäckte en spanarelev ett oljespill i Mälaren som rapporterades till kustbevakningen. En annan elev fortsatte dokumentera oljans spridning, och nu ska kustbevakningen ta ställning till om det behöver saneras.

– Så övningen blev till ett skarpt uppdrag, säger Jonathan Hölling.

Varje år tar FFK i Västerås emot cirka 80 ungdomar på grundkursen till flygspanare. Sedan arrangerar de även det tredje steget i utbildningen, som alltså hållits den här veckan.

– De har en utbildning kvar efter den här. Där ska de kunna ta sig ur ett flygplan som hamnat under vatten. Men efter det är de färdiga flygspanare och kan börja göra skarpa uppdrag, förklarar Jonathan Hölling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet