Den 1 januari 2019 skärps straffen för brott mot livsmedelslagen. Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att fängelsestraffet om två år återinförs för vissa brott mot lagen, samt att sanktionerna för överträdelser skärps. Det för att ge säkrare livsmedel för konsumenterna och för att ge en rättvisare konkurrens inom restaurang- och livsmedelsbranschen.
–Regelbrotten kan till exempel handla om att man märker livsmedel på ett missvisande sätt eller har obefintliga hygienrutiner i sin verksamhet. Konsumenten kan bli allvarligt sjuk av den här maten, säger Jan Sjögren, avdelningschef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket.
Större befogenheter
Livsmedelsverket skriver att ansvariga myndigheter för större möjligheter att ingripa mot företag som missköter sig. Till exempel gör återinförandet av fängelse i straffskalan att polis och åklagare får större möjligheter att utreda misstänkta brott mot livsmedelslagen till exempel genom att kunna utföra husrannsakan och prioritera dessa typer av brott.
Fängelse
Fängelse skulle kunna utdömas för brott där konsumenters liv eller hälsa riskeras på grund av producenters hantering eller marknadsföring av livsmedel.
–Det här är en stor och positiv förändring för både konsumenterna och dessutom alla seriösa livsmedelsföretag, säger Jan Sjögren.
Västerås
För Västerås stads del så handlar det bland annat om att företag inom livsmedelsindustrin som inte registrerat sin verksamhet måste göra det. Inom kommunen finns det ett 30-tal företag som inte registrerat sig trots att de är verksamma inom livsmedelsindustrin, enligt Västerås stads egna bedömningar. Det skriver man i ett pressmeddelande.
–Hur många det rör sig om i Västerås är svårt att säga men vi uppskattar att det var runt 30 företag förra året. Trenden är att fler och fler startar utan registrering, säger Andreas Berg Mörén, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Västerås stad.
Efter årsskiftet måste man registerar sitt företag om man startar upp ett nytt, eller tar över ett befinligt inom livsmedelsbranschen. Gör man inte det riskerar man en sanktionsvgift som motsvarar en halv procent av årsomsättningen eller lägst 2500 kronor.
–Det är viktigt att tänka på att detta gäller både för dig som ska starta verksamhet och för dig som redan har en verksamhet, och detta gäller även om du har tagit över en redan aktiv livsmedelsverksamhet eller byter bolagsform, säger Andreas Berg Mörén.