– Jag valde det här framförallt för att kunna hjälpa till. Sen blir det en naturlig del i den militära karriären i och med att jag gjorde lumpen i Kiruna. Det känns som jag sluter cirkeln, säger Lars Bergman.
Lars har varit uppe och tränat med bataljonen tre gånger i år. Bland de som är med i förbandet är det erfarna hemvärnssoldater som blandas med nytillkomna.
– Det finns de som gjorde lumpen för fem år sedan och de som gjorde den för 40 år sedan. Det är ju mycket som hänt för de som inte har varit inne på 40 år. Då har vissa av oss varit lite som faddrar, säger Lars Bergman.
Operation Mälardalen
Snabbheten och lokalkännedomen har varit Hemvärnets ledord men samtidigt är inte soldaterna jämnt fördelade över landet. Så därför provar man nu detta pilotprojekt som kallas Operation Mälardalen.
Redan inom sex timmar från ett larm ska Hemvärnet kunna börja skydda och bevaka olika skyddsobjekt. Förbandet ska också ha full förmåga efter 24 timmar och kunna lösa sina huvuduppgifter under 90 dagar.
– Sex timmar blir lite svårt för oss i Mälardalen att lösa. Det finns dock folk som tillhör förbandet där uppe redan. Då hinner de starta upp och då uppfyller vi sex timmar. Sen inom 24 timmar borde vi här nere ha kunnat ta oss upp dit, säger Lars Bergman.
I klippet: Möt hemvärnssoldaten Lars som berättar hur det går till att med kort varsel rycka in 100 mil från hemorten.
HEMVÄRNET
Hemvärnets grundtanke bygger på geografisk närhet, god lokalkännedom och en ständig beredskap enligt den så kallade 6-24-90-principen.
Den innebär att förbandet ska kunna börja lösa sin uppgift inom sex timmar, ha full förmåga efter 24 timmar och uthållighet för att klara det under 90 dagar.
En hemvärnssoldat tjänstgör frivilligt vid sidan av sitt ordinarie arbete. Enligt avtalet kan det handla om mellan 4 och 15 dygn per år, utöver att även vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid svåra påfrestningar, så kallade skarpa insatser.
Alla svenska medborgare kan ansöka om att bli en del av Hemvärnet. Det finns olika krav för olika befattningar. För den som saknar värnpliktsutbildning finns möjlighet att få en kortare militär utbildning.