En man i fältuniform syns i överkroppsbild. Andra soldater i bakgrunden vid en flygplats-gate.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan Hemvärnet förändras. André Larsson Sihm är krigsplacerad över 100 mil hemifrån. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Delar av Hemvärnet kan förändras i grunden – skyddar inte längre sin hemort

Publicerad

Hemvärnet har en stor betydelse för Sveriges försvar. Men det finns områden i Sverige där de frivilliga stridskrafterna lyser med sin frånvaro. Hemvärnet gör nu ett test. En mindre grupp soldater krigsplaceras över 100 mil från sin bostad.

Redan inom sex timmar från ett larm ska Hemvärnet kunna börja skydda och bevaka olika skyddsobjekt och verksamheter. Snabbheten och lokalkännedomen gör att den frivilliga styrkan spelar en viktig roll för Sveriges försvar.

Men trots att det strömmar in nya ansökningar till Hemvärnet är de inte jämnt fördelade över landet, utan kommer främst från storstadsregionerna.

– Det är ju runt Stockholm, Mälardalen, Göteborg och Malmö, säger rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede.

”Operation Mälardalen”

Det finns personalbrister på flera platser, framförallt i norra Sverige. Därför testar nu Hemvärnet ett helt nytt grepp. De kallar det ”Operation Mälardalen”.

En grupp hemvärnssoldater från Mälardalen har frivilligt blivit krigsplacerade i Kiruna.

Enligt Laura Swaan Wrede har Försvarsmakten vana av att transportera soldater över landet, även om det är något nytt för Hemvärnet.

Tappar i beredskapstider

– Vi tappar det som är signifikant för oss, det är lokalkännedom och den lokala förankringen. Såklart tappar vi lite i våra beredskapstider, säger hon.

Om testet permanentas innebär det att vissa delar av Hemvärnet kan få sitt uppdrag förändrat i grunden. Det är inte längre hemorten som skyddas. Men enligt Laura Swaan Wrede är det bara vissa områden som berörs.

– Det är inte hela Hemvärnet som ska börja flyttas runt i riket.

HEMVÄRNET

Hemvärnets grundtanke bygger på geografisk närhet, god lokalkännedom och en ständig beredskap enligt den så kallade 6-24-90-principen.

Den innebär att förbandet ska kunna börja lösa sin uppgift inom sex timmar, ha full förmåga efter 24 timmar och uthållighet för att klara det under 90 dagar.

En hemvärnssoldat tjänstgör frivilligt vid sidan av sitt ordinarie arbete. Enligt avtalet kan det handla om mellan 4 och 15 dygn per år, utöver att även vara beredd att hjälpa till och stödja samhället vid svåra påfrestningar, så kallade skarpa insatser.

Alla svenska medborgare kan ansöka om att bli en del av Hemvärnet. Det finns olika krav för olika befattningar. För den som saknar värnpliktsutbildning finns möjlighet att få en kortare militär utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.