Till vänster: En polismans villa i Västerås blev beskjuten i april. Till höger: Polismannen Ted Eriksson blev knivhuggen i nacken vid Medborgarplatsen i Stockholm i slutet av augusti förra året. Foto: SVT/Polisen

Våldet mot tjänstemän blir grövre: ”Angrips på privat tid”

Uppdaterad
Publicerad

Poliser, ordningsvakter, väktare. Det är några av de yrkesgrupper som inte sällan utsätts för hot och våld i jobbet. Så sent som under fredagen fick en polis en pistol riktad mot sig på polisstationen i Västerås.

– Vi har fall med kastade handgranater och beskjutning med grovkalibriga vapen, våldet har blivit grövre, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet.

Sju av tio medlemmar i Polisförbundet menade i en undersökning i fjol att utsattheten i yrket har ökat generellt. Bilden kvarstår och den bekräftas också i polisförbundets tillbudssystem och genom skyddsombuden ute i landet.

Bara under 2017 utdömdes 231 fängelsstraff för våld eller hot mot tjänsteman. I än fler fall där gärningsmannen fälldes utdömdes villkorlig dom.

En maskerad fotbollssupporter kastade öl på en ordningsvakt mitt under en match på Södertälje arena i fjol somras. Supportern dömdes efter att ha fångats på film och erkänt gärningen. Foto: Polisens förundersökning

Vill påverka i rättsprocesser

– Vi kan också se att man direkt börjat påverka och angripa poliser inte bara när de är i tjänst, men också under deras privata tid. Det är en strategi från olika grupperingar, för att till exempel påverka poliserna i olika rättsprocesser, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet.

Patrik Danielsson tror inte det finns någon mirakelkur. Men fler poliser och skärpt lagstiftning med snabbare rättsprocesser lyfter han som steg på vägen.

Patrik Danielsson. Foto: Andreas Hylthen/Polisförbundet

Flera yrkesgrupper drabbas

Inte bara poliser drabbas. I en anmälan som nyligen skickades till arbetsmiljöverket står att läsa att en väktare i Västerås utsatts för stenkastning i Råby av två personer på moped.

– Jag var nära att få stenar på mig men bara bilen fick materiella skador, skriver väktaren i anmälan.

Securitas presstjänst avböjer att kommentera händelsen med hänvisning till kundens sekretess.

Foto: Örebro tingsrätt

”Poliserna känner sig frustrerade”

Ytterst är det hela en demokratisk fråga. Konsekvenserna kan bli att det blir svårare att rekrytera till polisyrket om rättsamhället inte tar frågan på allvar, menar man på Polisförbundet.

– Poliserna själva känner sig frustrerade och arga över att så få kan åstadkomma så mycket skada och att rättssamhället inte tar det här på allvar. Poliser är också människor och vi blir också rädda, särskilt när det drabbar den enskilde och anhöriga påverkas. Men det finns en stor uppslutning från kåren och vi kommer aldrig vika ned oss, säger Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.