Tretton meter upp i en av de gamla ekarna i Vasaparken i Västerås finns det lilla röda hus som har fungerat både som konstprojeke och hotell. När det invigdes i augusti 1998 var det unikt i Sverige och gav eko över hela världen. Men nu har det varit avstängt de senaste två åren på grund av svampangrepp och misstankar om ett försvagat träd.
– Jag trodde att skadan var värre. Men det var inte det. Det var andra typer av svampsorter som var lite mindre aggressiva, säger Hanna Emilsson, parkingenjör på Västerås stad.
Jorden är packad
Det man däremot redan tidigare har kunnat konstatera är att trädet behöver mer syre för att kunna må bättre.
– I Västerås så finns det ganska kompakt lerjord och det är alltid ett problem med gasutbyte då. Och sen är det ju ett högt tryck i parken, mycket folk som rör sig och gräsklippning två gånger i veckan och det gör att jorden blir packad, säger Hanna Emilsson.
Trädet är redo
Med åtgärder från Västerås stad, såsom luftning av marken och en ny kronstabilsering så ska trädet var klart för hotellets gäster i sommar. Skaparen och konstnären har själv inte kunnat komma upp för att inspektera på länge men han har sina aningar.
– Huset i sig har några svaga punkter. Taket är inte riktigt hundra till exempel. Men det är inte ju inte så att det fallfärdigt eller att man utsätter sig för någon risk genom att vara där, säger Mikael Genberg, konstnär.
Delade meningar om stugans skick
I Västerås stads besiktningsprotokoll ges en annan bild av stugans kondition. Där rekommenderar konsulterna att man river konstruktionen helt. Det enda som skulle kunna återvändas skulle vara stålramen i så fall.
– Den är i väldigt dåligt skick. Arboristerna, de som är kunniga på trädet, har även tittat på kojan och det är ju ruttet. Men den är ju typisk för Västerås och det klart att den ska var kvar, men vi bygger inte hus, säger säger Hanna Emilsson parkingenjör, Västerås stad.
Det är skaparen och konstnären själv som bygger och bekostar reparationerna av hotellet.
Kommer du att fixa till stugan?
– Får jag godkänt av trädvårdarna då kör vi. Men det kanske inte blir klart till denna säsongen, säger Mikael Genberg.