Västerås var förra året den fjärde största mottagaren i landet för riktat statsbidrag för Bostad först. Kommunen tog emot drygt 1,8 miljoner i statligt stöd.
Bostad först är en modell som en tredjedel av landets kommuner får bidrag till, och som är tänkt att vara en billigare och mer effektiv boendelösning för att motverka hemlöshet, och en väg till eget boende.
Hemlösheten stabil
Trots att en liknande modell har varit i bruk i Västerås sedan 2014 visar statistiken att hemlösheten länge varken ökade eller minskat nämnvärt i kommunen. Antalet hemlösa har mellan åren 2018–2022 pendlat mellan 569 och 534 personer. Socialstyrelsens senaste mätning 2023 visade dock att hemlösheten har minskat till 419 personer.
Annacarin Fredriksson, som har varit hemlös i över tio år, ställde sig i kö för Bostad först, och fick vänta drygt ett år på sitt andrahandskontrakt till en etta som Västerås stad äger.
I klippet träffar SVT Annacarin hemma i hennes lägenhet där hon berättar om resan bort från hemlösheten.
Det här är bostad först
Sveriges Stadsmissioner ligger bakom Bostad först, ett påverkansarbete för att införa en modell mot hemlöshet och fattigdom i Sverige.
Bostad först fungerar så att stadsdelen eller kommunen går in som garant gentemot hyresvärden. Målet är att den som varit hemlös sedan ska kunna ta över ett tillsvidarekontrakt på bostaden.
Enligt Socialstyrelsen kan en egen bostad vara en fristad som ger individen möjlighet till återhämtning och möjlighet till privatliv, kontroll och självbestämmande.
I Västerås finns just nu 19 Bostad först-lägenheter.
Källor: Bostad först, Socialstyrelsen, Västerås stad