• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinnlig politiker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Maria Romlid (V), ordförande individ- och familjenämnden i Västerås, är kritisk till kommunens egna hemlöshetssiffror. Foto: Iris Tiitto/SVT

Västeråspolitiker kritisk till egna hemlöshetssiffror: ”Kan inte lita på dem”

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösheten minskar i Västerås, enligt Socialstyrelsen. Men siffrorna skiljer sig från Västerås stads egna undersökningar. Anna Maria Romlid (V) menar att det är kommunens sätt att räkna som är fel.

– Vi måste vara självkritiska, säger hon.

Socialstyrelsen släppte i dagarna sin rapport om hemlösheten i Sverige. Enligt den har den minskat i Västerås men är fortfarande på hög nivå.

Men hur mycket hemlösheten minskat är enligt Västerås egen kartläggning lite mer luddigt, menar en kritisk Anna Maria Romlid (V), ordförande för individ- och familjenämnden i Västerås.

– Vi kan inte titta tillbaka och säga att det ser ut så här, utan vi måste ha ganska kritiska ögon till hur statistiken sett ut över tiden, säger hon och tillägger att Socialstyrelsens uppgifter är mer att lita på än Västerås egna i nuläget.

Ska börja med en ny kartläggning

Enligt henne har det nämligen saknats en stringens hur dessa siffror har redovisats genom åren.

– Individ- och familjeförvaltningen i Västerås har fått i uppdrag att se över hur man gör en kartläggning där siffror stämmer överens och de går att jämföra från år till år, avslutar hon.

I klippet svarar Anna Maria Romlid på 3 frågor om hemlösheten i Västerås, bland annat varför staden valde en egen modell i stället för Bostad först, som det var tänkt.

Hur många Hemlösa finns det i Västerås?

Socialstyrelsen kartlägger hemlösheten i Sverige var sjätte år. Den senaste gjordes 2023 och den dessförinnan 2017. Åren däremellan gjorde Västerås stad egna undersökningar.

  • 2017 – 608 hemlösa enligt Socialstyrelsen.
  • 2018 – 569 hemlösa enligt Västerås stad.
  • 2019 – 597 hemlösa enligt Västerås stad.
  • 2020 – 574 hemlösa enligt Västerås stad.
  • 2021 – 790* hemlösa enligt Västerås stad.
  • 2022 – 534 hemlösa enligt Västerås stad.
  • 2023 – 419 hemlösa enligt Socialstyrelsen.

*Detta år ingick även personer med besittningsskydd till sina lägenheter vilket var felaktigt då de inte utifrån definitionen är hemlösa, skriver Individ- och familjeförvaltningen.

Både Västerås stad och Socialstyrelsen inkluderar fyra hemlöshetskategorier:

  1. Akut hemlöshet. Sover ute, offentliga platser, garage, vind, härbärge, vandrarhem, jourboende, skyddat boende, akut boende.
  2. Utan eget boende efter kommande flytt/avslutad vistelse på institution o liknande. Boende med stöd, SiS, HVB, familjehem, heldygnsvård, anstalt, häkte (inom tre månader).
  3. Långsiktiga boendelösningar med bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL. Socialt kontrakt, träningslägenhet, försökslägenhet, andrahandskontrakt utan besittningsrätt.
  4. Eget ordnat tillfälligt boende. Bor ofrivilligt hos familj/bekant eller privatperson utan kontrakt eller kort andrahands- eller inneboende hos privatperson (maximalt tre månader).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.