Kungsörsborna Håkan Deck, Emilia Vikman och Engla Eriksson kommenterar kommunens fyrverkeriförbud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var som en atombomb” – hör kungsörsbor om deras syn på nyårsraketer och kommunens fyrverkeriförbud. Foto: Maja Tengnér/SVT

I Kungsör är fyrverkerier förbjudet – men det smäller ändå

Uppdaterad
Publicerad

Kungsör i Västmanland har hårda relger för nyårsfirandet. Här måste man söka polistillstånd för att skjuta fyrverkerier.

Men förbudet efterföljs inte, enligt kungsörarna som SVT har pratat med.

Kommuner bestämmer själva vilka regler som gäller för fyrverkerier i sina lokala ordningsstadgar. På många platser i landet är det tillåtet att smälla fyrverkerier mellan vissa tider på nyårsafton, medan andra kommuner har infört ett totalförbud. I Kungsör i Västmanland måste man sedan några år tillbaka söka polisens tillstånd för att få skjuta fyrverkerier. Enligt polisen i Västra Mälardalen har ingen sökt något sådant tillstånd i år.

– Syftet när vi tog de nya ordningstadgarna var att värna husdjuren och framför allt hundarna. Det var därför vi stramade åt, säger Mikael Peterson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungsör.  

I klippet ovan tycker kungsörare till om det totalförbudet mot fyrverkerier.

Lista: Nyårsfyrverkerier – det här gäller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: arkivbild (vänster) och Johan Bjernevall (höger)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.