Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmerna på lodjuren i klippet är tagna från olika delar av länet bland annat Fagersta och Västerås. Foto: Caroline Slotte (t.v.) och Länsstyrelsen i Västmanland (t.h.)

Nu inleds lodjursjakten i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Sju lodjur får skjutas under årets licensjakt i Västmanland. Jakten kommer att pågå över hela länet under mars månad. 

– Det finns fler lodjur än vad man beslutat om i länet. Då finns det utrymme för en tilldelning på lojakt, säger Daniel Mallwitz som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Lodjuret är det vanligaste rovdjuret i Västmanland när det gäller de stora. Det är också det mest spridda rovdjuret i länet enligt Daniel Mallwitz.

– Lodjuren finns från dalagränsen ner till hjälmaren och allt där i mellan. De finns i villaområderna i Västerås och uppe i bergslagsskogen en del ser dem men få gör. De finns alltså över hela i länet.

Under det senaste åren har antalet tilldelade lodjur till licensjakten varit färre i Väsmanland. Förra året var det fem stycken som tilldelades, men i slutet av jakten var det endast tre som fälldes.

Är det ett rekordår på hur många lodjur man får skjuta?

– Det här är nog det högsta antalet som jag varit med och beslutat om. Det kan mycket väl vara ett rekord och är rätt säker på att det är ett väldigt högt antal i Sverige också.

I klippet svarar Daniel Mallwitz om tre frågor angående jakten. Bland annat varför antalet tilldelade lodjur ökat i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.