Koncernen har drivits av släkten Hedin i över 100 år, Karl Hedin själv tog över rodret 1983. Men hans två döttrar är inte sugna på att göra samma sak, så nu kommer delar av släktens livsverk att avyttras.
– Det har de (döttrarna, reds.anm) gjort klart för mig för länge sedan. Så jag har nog tänkt på det här i tio år, hur jag ska lösa det här, säger han.
Kan du tänka dig en utländska köpare?
– Absolut, det är inte uteslutet.
Locket på om prislappen
Koncernen AB Karl Hedin består av flera bolag; det som nu är till salu är bolagen inom sågverk, emballage och en skogsfastighet i Estland. Verksamheterna är miljardvärderade, men när SVT frågar om priset är det locket på.
I Västmanland berörs sågverket i Karbenning samt emballageverksamheten i Skultuna. I Dalarna är det sågverken i Krylbo och Säter samt emballageverksamheten i Krylbo, Jularbo och Rättvik.
Bygghandeln blir kvar i släkten – tillsvidare
Men det blir ingen 100 procentig pension. Planen var att även bygghandeln skulle säljas, men där levde buden inte upp till Hedins förväntningar. Därför blir bolaget kvar i släkten – tills vidare.
– De delarna (även ägande i finansbolag och skogsförvaltning, reds. anm.) kräver mindre engagemang och tid av mig.
Hur resonerar du kring det ägandet då – får någon annan hantera det den dagen du inte längre är med?
– Det kan eventuellt bli så att det får hanteras i en vanlig arvssituation. Men det kan mycket väl bli försäljning senare.
I klippet: ”Nån gång må du ju lägga av” – därför säljer Karl Hedin delar av familjeföretaget.
AB Karl Hedin
AB Karl Hedin är en familjeägd trähandelskoncern med cirka 1000 anställda och en omsättning på ca 7,5 miljarder kronor (2023). Koncernen består av tre industriben; sågverk, bygghandel och emballage. Bygghandeln med 53 butiker omsatte 3,2 miljarder kronor (2023), sågverken omsatte 1,6 miljarder kronor (2023) och emballageindustrin omsatte ungefär 590 miljoner kronor (2023).
2019 delades verksamheten upp i fem separata bolag. Då värderades tillgångarna till nära 7,2 miljarder kronor inklusive skulder på 676 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.