Idrottsman i Västmanland åtalad för romansbedrägerier – lockade med Hollywoodstjärna

Uppdaterad
Publicerad

En elitidrottsman i en stor idrott i Västmanland står åtalad för grovt penningtvättbrott. Han misstänks ha lurat flera kvinnor på stora summor pengar. Idrottsmannen själv nekar till brott.

Idrottsmannen har ägnat sig åt så kallade romansbedrägerier där han fått kvinnor att tro att de har en kärleksrelation och därefter fått dem att föra över stora summor pengar till hans konton, menar åklagaren.

Han ska, enligt åtalet, ha lurat sina offer att han så småningom skulle flytta hem till dem, men efter att först få pengar för diverse påhittade utgifter.

Skulle bygga hus med Keanu Reeves

En målsägande trodde sig investera i ett husbygge tillsammans med filmstjärnan Keanu Reeves, men pengarna hamnade istället på idrottsmannens konto.

Idrottsmannen är nu åtalad för grovt penningtvättsbrott. Samtidigt är hans fru medåtalad för penningtvättsbrott av normalgraden för att också tagit emot pengar från bedrägerierna och använt dem. Totalt har paret fått in nästan 1,2 miljoner kronor från fyra kvinnor.

Brotten ska ha begåtts mellan åren 2021 och 2023. Bevisningen består av kontoutdrag och förhör med målsägande.

Klubbchefen: ”För en dialog”

Den åtalade idrottsmannen har varit frånvarande från idrotten den senaste tiden. Men det ska enligt klubben inte ha att göra med brottsmisstankarna.

– Det är sportsliga orsaker, någon måste ställas utanför, säger klubbchefen.

– Det ligger ett åtal mot honom, vi vet inte vad som har hänt utan för en dialog med honom för att sätta oss in i vad som har hänt.

SVT Nyheter Västmanland har varit i kontakt med idrottsmannens advokat Carl Hofvendahl.

– Jag lämnar ingen kommentar, skriver han via mejl.

Vare sig elitidrottsmannen eller hans fru har varit frihetsberövade i ärendet, enligt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.