Abraham Ukbagabirs dom fastställdes i hovrätten. Foto: SVT

Ikea-mördaren vill flyttas till Eritrea

Uppdaterad
Publicerad

Ikeamördaren Abraham Ukgagabir dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet på en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son i augusti 2015. Nu vill han avtjäna sitt straff i hemlandet Eritrea.

Det skriver Aftonbladet.

Per-Ingvar Ekblad, som var försvarsadvokat åt Ukgagabir, hade ingen aning om detta.

– Jag har inte haft någon kontakt med honom sedan vi fick beslutet om att det inte blir något prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger Ekblad.

Om han ska gissa, tror han att Ukbagabir, kan ha fått hjälp av någon kontaktperson inom kriminalvården att ansöka om förflyttning.

– Jag har då aldrig varit med om att man fått advokat för sådana ärenden i alla fall, säger Ekblad.

Misshandlades i fängelset

Mordet på mamman och hennes son skakade hela Sverige. I förhör och under rättegången förklarade Ukbagabir att han tänkt att döda någon den dagen men att valet av offer var en slump. Anledningen var att han inte skulle få stanna kvar i Sverige – något han fått veta vid ett möte på Migrationsverket samma dag.

Tiden i fängelset har varit tuff för Abraham Ukbagabir. Vid flera tillfällen har han hotats och misshandlats av sina medfångar.

Enligt Aftonbladet handläggs hans ärende av Justitiedepartemenets enhet för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete (BIRS).

Både Sverige och Eritrea måste godkänna ett överförande. Hur lång tid en sådan process kan ta är okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.