Den 30 november minskades smittzonen. Nu har en ny lägesbild kring svinpestutbrottet kommit. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ingen aktiv smittspridning av svinpest i Fagersta: ”Toppen är passerad”

Publicerad

Det pågår ingen aktiv smittspridning av afrikansk svinpest i Fagerstaområdet nu. Det konstaterar SVA i en ny lägesbild.

– Allt tyder på att den epidemiologiska toppen är passerad, säger statsveterinär Erika Chenais.

Under tisdagen publicerade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en ny epidemiologisk lägesbild angående utbrottet av afrikansk svinpest, ASF, i Fagerstatraken. Enligt den kan det antas att det för närvarande inte pågår någon smittspridning i området.

– Resultaten från de patologiska undersökningarna visar att de flesta vildsvinen dog mellan slutet på augusti och mitten på september, säger Erika Chenais i ett uttalande.

Afrikanska svinpestutbrottet

Smittade zonen har minskat

Den 30 november beslutade Jordbruksverket att minska och dela upp den smittade zonen. Smittans geografiska utbredning har inte ökat sedan mitten på september enligt SVA.

Hittills har ett sextiotal vildsvinskadaver visats positiva för ASF-virus. Alla de hittades i det utpekade kärnområdet. Alla vildsvin som avlivats har varit negativa för afrikansks svinpestvirus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet