SVT:s reporter håller två pappmuggar med kaffe framför sig och erbjuder den ena till politikern från Köping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter beskedet om slopad kaffeavgift: Följ med när SVT:s reporter bjuder Köpings kommunalråd på en kopp: ”Nu dricker ju inte jag kaffe.” Foto: Caroline Slotte/SVT

Inget betalkaffe på jobbet i Köping – politikerna tvärvände: ”Inte beredd på reaktionen”

Publicerad

Genom att ge alla kommunanställda som dricker kaffe på jobbet ett löneavdrag på 50 kronor, skulle Köpings kommun spara en miljon kronor per år. Det menade den politiska majoriteten – som nu har tvärvänt.

– Det har visat sig att det inte ger den ekonomiska effekten vi tänkt, säger Anderas Trygg (V), kommunalråd.

För ett par månader sedan beslutade kommunfullmäktige i Köping att alla kommunanställda kaffedrickare – hemtjänstpersonal, lärare, socialsekreterare, parkarbetare, tjänstemän på kommunhuset, ja alla som dricker kaffe på jobbet – skulle börja betala en avgift på 50 kronor i månaden.

Förslaget lades av den politiska majoriteten, S+KD+V+C, efter att måltidsenheten flaggat för att man eventuellt skulle behöva dra in på mjölken i skolrestaurangerna.

– Då väcktes frågan om det var rimligt att skolbarnen inte skulle få mjölk till maten, men personalen gratis kaffe, säger kommunalrådet Andreas Trygg (V).

För höga administrativa kostnader

Något mjölkstopp i skolorna blev det inte, kaffeavgiften däremot, valde politikerna att gå vidare med.

Men en genomgång av hur införandet skulle gå till har nu gjort att politikerna har hävt beslutet om avgiften. De administrativa kostnaderna skulle bli för höga, då det skulle krävas insatser för varje anställd. Det skulle också bli svårt för lönekontoret, som administrerar fyra kommuner, att hantera.

I videon: Kommunalrådet om kaffestoppet som stoppades: ”Vi trodde att det skulle vara lättare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.