En vildsvinsfamilj bökar i jorden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland, om hur du slipper vildsvin på tomten: ”Plocka undan mat som de kan hitta”. Foto: SVT

Efter svinpesten – så har vildsvinsstammen återhämtat sig i Västmanland

Publicerad

Trots att vildsvinsstammen är betydligt mindre efter avskjutningen i Fagersta och på andra platser i Västmanland, så har stammen börjat växa igen. Något som märks lokalt i många sönderbökade trädgårdar.

– Reproduktionen just i år har varit rätt god för vildsvinen, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland.

De senaste åren har det skjutits rejält med vildsvin i Västmanland, framförallt i Fagersta på grund av svinpesten. Men det här är något som en del tomtägare inte märker av, eftersom det fortfarande kan vara gott om vildsvin lokalt.

– I svinpestområdet har vi skjutit bort vildsvinen helt på 13 000 hektar. Men det påverkar bara lokalt där, säger Lars Björk.

Samtidigt berättar han att det har skjutits mellan 3 000 och 4 000 vildsvin i Västmanland per år de senaste åren och att jägarna tycker att det är relativt lagom med vildsvin i nuläget.

Svårt med jakt i bostadsområden

Men han förstår att det kan vara jobbigt lokalt med bökande vildsvin som förstör mark och trädgårdar.

– Och där ska vi jaga på dem, säger han.

Men det är svårt att jaga i planlagt område, eftersom det är farligt att lossa skott när det är hus och människor i närheten, menar han.

– Där är det ett jätteproblem att komma åt dem helt enkelt. Men oskadade vildsvin är i alla fall inte farliga för människor, säger Lars Björk.

I klippet: Lars Björk om hur du slipper vildsvin på tomten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.